Kuglof od maka i limuna

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof od maka i limuna  by Shutterstock Shutterstock
Kuglof od maka i limuna  by Shutterstock Shutterstock
Kuglof od maka i limuna  by Shutterstock Shutterstock

Kolač kao stvoren za popodneva uz kavu ili čaj.

 

Sastojci

Broj porcija
6

Kuglof

380 gglatkog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
½ žličicesoli
230 gmaslaca
250 gšećera
4jaja
230 mlmlijeka
1 žličicaekstrakta vanilije
3 žlicemljevenog maka

Sirup

100 gšećera

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


2Kalup za kuglof namastite i pobrašnite

Kalup za kuglof promjera oko 26 cm namastite maslacem i pospite oštrim brašnom, pazeći da obuhvatite sve utore na kalupu kako se kuglof ne bi zalijepio. Tako pripremljeni kalup stavite u hladnjak.


3Umutite maslac i dodajte šećer

U velikoj posudi umutite omekšali maslac i postupno dodajte šećer.

Miksajte otprilike 3 minute.


4Dodajte limunovu koricu i vaniliju

U smjesu maslaca i šećera dodajte naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije, dobro izmiksajte sve zajedno.


5Dodajte jaja

Dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dobro izmiksajte.


6Dobivenoj smjesi dodajte brašno i mlijeko

Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, prosijte i malo po malo dodajte naizmjenično sa mlijekom. Mikserom sve dobro sjedinite u jednoličnu smjesu.


7Dodajte mak

Na kraju dodajte mak, sve dobro promiješajte špatulom (nemojte više miksati smjesu).


8Ulijte u pripremljeni kalup za kuglof

U pripremljeni kalup koji je do sada bio u hladnjaku ulijte tijesto i zagladite ga. Podignite kalup i lagano udarite njime o radnu površinu tako da se mjehurići zraka popnu na vrh i da ih možete probušiti čačkalicom- to će spriječiti da se tijesto ispeče s rupama iznutra.


9Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu

Pecite oko sat vremena dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


10Napravite sirup koji ćete premazati kuglof

Limunov sok i šećer pomiješajte dok se šećer ne otopi. Kolač izvadite iz kalupa kad se prohladi i premažite toplim sirupom. Ostavite ga da se ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.