Turšija

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Turšija by Shutterstock Shutterstock

Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.

Sastojci

Broj porcija
12
1 kgkrastavca
1 kgmrkve
500 gzelene rajčice
500 gpaprike
750 mlalkoholnog octa
150 gšećera
150 gsoli
250 mlvruće vode
papar u zrnu
lovorov list

Priprema

1Pripremite povrće

Povrće najprije dobro i temeljito operite.

Po želji narežite dio povrća paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zelene rajčice prepolovite ili ostavite cijele ako su manje. Cvjetaču razdijelite na cvjetiće.


2Stavite povrće u staklenke

Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.


3Pripremite preljev, prelijte povrće

Pomiješajte ocat, vodu, sol i šećer. Dobivenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.


4Zatvorite staklenke

Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike 3 tjedna.




Sterilizacija staklenki

Staklenke dobro operite. Pećnicu upalite na 100 stupnjeva.


U dublji lim ulijte malo vode da pokrije dno, poslažite oprane staklenke i stavite ih u vruću pećnicu. Staklenke će biti spremne za korištenje kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode, otprilike 10 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.