Snježna torta

Vrijeme pripremePriprema
3h 5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Snježna torta by youtube
Snježna torta by Shutterstock Shutterstock
Priprema ove torte zahtijeva nešto više vremena, ali za nju ćete izgledom i okusom dobiti same pohvale. Potrebno je napraviti biskvit, kremu od bijele čokolade te kuglice s kojima ćete ukrasiti tortu.

Sastojci

Broj porcija
12

Kuglice od bijele čokolade

200 gkvalitetne bijele čokolade, razlomljene
15 gmaslaca
40 mlvrhnja za šlag
40 gkokosa

Biskvit

4jaja
190 gšećera plus vanilin šećer
160 gglatkog brašna
6 gpraška za pecivo
40 mlulja
100 mlmlake vode

Krema od bijele čokolade

200 gbijele čokolade
50 mlvrhnja za šlag
250 gpolumasnog quarka
450 mlvrhnja za šlag

Dekoracija

40 gkokosa
Malo šećernih mrvica

Priprema

Kuglice od bijele čokolade

1 Zagrijte sastojke za kuglice

Prvo pripremite kuglice. Čokoladu, maslac i vrhnje možete zagrijati i otopiti u mikrovalnoj tako da svakih 30-ak sekundi miješate dok smjesa ne bude kremasta i glatka. Također, ove sastojke možete sjediniti i na štednjaku tako da ih miješate pjenjačom na laganoj vatri dok ne dobijete kremastu i glatku smjesu.


2 Ohladite smjesu

Smjesu ostavite da se kratko ohladi, zatim ju prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje dva sata da se stisne. 


3 Oblikujte kuglice

Smjesu vadite grabilicom za kekse ili žlicom (jedna ravna žlica smjese) te ju oblikujte rukama u kuglice koje ćete uvaljati u kokos i slagati na pladanj. Također, nakon što kuglice uvaljate u kokos, možete malo uvaljati i po rukama kako bi kokos ostao na kuglici. Kuglice držite u hladnjaku.

Biskvit

4 Odvojite žumanjke od bjelanjaka

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Napravite snijeg od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih miksajte dvije do tri minute dok ne dobijete čvrsti snijeg. Znat ćete da je snijeg gotov kada okrenete zdjelu naopako i on ne ispadne van. Ostavite sa strane te izmiješajte žumanjke i šećer. Miksajte dvije do tri minute dok ne dobijete pjenastu, gustu i svijetlu smjesu.


5 Dodajte vodu i ulje

Dodajte mlaku vodu i ulje te ponovno kratko izmiksajte.


6 Dodajte suhe sastojke

Posebno izmiješajte suhe sastojke – brašno i prašak za pecivo te ih dodajte u smjesu sa žumanjcima. Nastavite lagano miksati ili miješati pjenjačom kako bi vam smjesa bila kompaktna i bez grudica.


7 Dodajte snijeg od bjelanjaka

Snijeg postepeno dodajte smjesi sa žumanjcima te sve pažljivo miješajte kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine.


8 Pecite biskvit

Kalup za pečenje promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup te stavite u pećnicu na dvadesetak minuta. Ovisno o pećnici, možda ćete biskvit peći i nešto duže ili kraće. 


9 Provjerite je li pečen

Čačkalicom jednostavno možete provjeriti je li biskvit gotov – samo ju zabodite u sredinu biskvita i ako izađe čista i suha, spreman je.


10 Ohladite biskvit

Izvadite ga iz pećnice te ostavite da se hladi desetak minuta na sobnoj temperaturi.


11 Izvadite biskvit iz kalupa

Nakon desetak minuta, nožićem prijeđite uz rub kalupa kako biste malo odvojili biskvit od stranica. Izvadite ga iz kalupa te ostavite na sobnoj temperaturi, ovaj put, da se u potpunosti ohladi prije daljnjih radnji.


Krema od bijele čokolade

12 Zagrijte čokoladu i vrhnje

Za kremu razlomite čokoladu te na štednjaku zagrijte vrhnje za šlag (50 ml). Sklonite vrhnje s vatre, ubacite čokoladu, ostavite kratko da odstoji te miješajte dok smjesa ne bude glatka. Umiješajte i quark.


13 Napravite šlag

Vrhnje (450 ml) tucite dok ne dobijete šlag te ga pažljivo umiješajte u čokoladu. Otprilike 50 g prebacite u vrećice za dekoraciju s reckastim nastavkom (promjera otprilike 10 mm). Posudu s kremom i vrećicu stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta.


14 Prerežite biskvit

Biskvit prerežite na pola kroz sredinu. Za to možete koristiti konac.


15 Premažite kremom

Donju polovicu biskvita premažite s pola kreme te poklopite gornjom polovicom. Preostalu kremu premažite po vrhu i stranama kolača. Stavite u hladnjak na tridesetak minuta.

Dekoracija

16 Ukrasite tortu

Ohlađenom kremom iz vrećice za ukrašavanje ukrasite tortu, pospite šećernim mrvicama, kokosom te dodatno ukrasite kuglicama od bijele čokolade.

Napomena

Za vrijeme pečenja biskvita nastojte ne otvarati vrata pećnice kako vam biskvit ne bi splasnuo. Prije nego što kremate biskvit, slobodno ga malo namočite mlijekom ili vodom prokuhanom sa šećerom kako bi bio sočniji. Napravite biskvit dan ranije (kako biste si olakšali), prekrijte ga čistom krpom te ga sljedeći dan pretvorite u savršenu tortu. Ova smjesa dovoljna je za kalup promjera 26 cm, što znači da ga možete prerezati na dva ili tri dijela (za slojevitu tortu).

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
386 kcal
Proteini
6 g
Masnoće
25 g
Ugljikohidrati
29 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.