Čupavci

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čupavci by youtube
Čupavci by Shutterstock Shutterstock
Čupavci
Sočne kocke biskvita umočene u rastopljenu čokoladu i uvaljane u kokosovo brašno svima su dobro poznati kolači. Čupavci ili “Lamingtons” australski su nacionalni desert, a ime su dobili prema istoimenom lordu koji je bio guverner Queesslanda.

Sastojci

Broj porcija
15

Biskvit

130 gomekšalog maslaca
200 gšećera u prahu
3jaja
220 goštrog brašna
1 žličicapraška za pecivo
120 mlmlijeka

Glazura

300 gšećera u prahu
30 gkakaa
15 gmaslaca
120 mlkipuće vode
180 gkokosa (za uvaljati)

Priprema

Biskvit

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite pekač dimenzija 20 x 30 cm, zatim ga obložite papirom za pečenje. Ostavite najmanje 2 cm papira viška da visi sa strana jer će vam to poslužiti kao pomoć pri vađenju biskvita iz pekača. 


2 Miksajte

Mikserom sjedinite šećer, vaniliju i maslac. Tucite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta, zatim počnite dodavati jedno po jedno jaje, miksajući iza svakoga. 


3Sjedinite sastojke

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. U smjesu s maslacem prosijajte i umiješajte pola brašna (110 g), zatim dodajte i umiješajte pola mlijeka (60 ml). Ponovite postupak s preostalim brašnom i mlijekom.


4 Pecite

Smjesu prebacite u pripremljeni pekač i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta ili dok čačkalica, umetnuta u sredinu biskvita, izađe suha i bez mrvica. 


5 Ostavite da se ohladi

Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga u pekaču 10 minuta, zatim ga izvadite, prekrijte krpom i ostavite preko noći.


Glazura

6Sjedinite sastojke

Sljedeći dan napravite glazuru. U posudu prosijte šećer u prahu i kakao, zatim dodajte maslac i kipuću vodu te miješajte dok smjesa ne postane glatka. 


7 Narežite biskvit

Biskvit narežite na 15 jednakih komada. Kokos stavite u tanjur, a preko pekača stavite rešetku. 


8 Uronite u glazuru

Vilicom uronite jednu kocku u glazuru, otresite višak i uvaljajte u kokos. Stavite na rešetku i ponovite postupak s preostalim kockama. Gotove čupavce, prije posluživanja, ostavite da odstoje 2 sata da se malo stisnu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.