Spaghetti all'Assassina

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Spaghetti all'Assassina by Shutterstock Shutterstock
Spaghetti all'Assassina by Shutterstock Shutterstock

Špageti all’assassina, također poznati i kao izgorjeli špageti (spaghetti bruciati), tradicionalno su jelo iz Barija, grada smještenog u regiji Puglia u Italiji. Ovaj jednostavni recept sastoji se od sirovih špageta koji se kuhaju u umaku od pasiranih rajčica koristeći metodu zvanu "risottata", što znači da se tretiraju poput rižota. Konačni proizvod su lagano zagorjeli, hrskavi i karamelizirani špageti s intenzivnim okusom začinjenih rajčica.


Više info na linku.

Sastojci

Broj porcija
5

Umak od rajčice

1 žlicamaslinovog ulja
2 režnjačešnjaka, sitno nasjeckana
700 mlpasirane rajčice
700 mlvode
1 žličicasoli

Špageti

60 mlmaslinovog ulja
2 žličicečili pahuljica
170 gšpageta
sol po želji
1 žlicasitno nasjeckanog peršina za ukras

Priprema

1Pripremite umak

Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite dok ne počne poprimati zlatnu boju i mirisati, oko 1 minutu.


Umiješajte pasiranu rajčicu, vodu i sol. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Kad provrije, smanjite vatru na laganu i održavajte toplim.


2Pripremite špagete

Ulijte maslinovo ulje u veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri, začinite pahuljicama čilija i zagrijavajte dok pahuljice ne počnu cvrčati, oko 1 minutu.


U tavu dodajte sirove špagete i miješajte dok se dobro ne prekriju čili uljem.


Ulijte oko 3 šalice umaka od rajčice i pomoću hvataljki pomičite tjesteninu s jedne strane na drugu kako biste ravnomjerno rasporedili umak.


Kuhajte, povremeno okrećući špagete koje su sve okrenute u istom smjeru, s jedne na drugu stranu hvataljkama, dok tjestenina ne upije većinu umaka, a špageti se počnu pržiti u tavi.


Špagete preokrenite hvataljkama i ravnomjerno rasporedite po tavi.


Nastavite kuhati dok tjestenina ne počne rumeniti, pa čak i lagano ugljeniti.


3Dodajte još umaka

Dodajte još oko 2 šalice umaka od rajčice i ponovite cijeli postupak.


Nastavite kuhati dok špageti ne budu zapečeni koliko želite i kuhani do željene spremnosti.


4Poslužite

Ukoliko želite sočniju verziju ovog jela, još umaka možete dodati na kraju cijelog procesa, ali se ovo jelo tradicionalno poslužuje relativno suho.


Poslužite posuto svježim peršinom, uz malo maslinovog ulja i još čili pahuljica po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.