Snježanina čokoladna torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Snježanina čokoladna torta
Snježanina čokoladna torta
Snježanina čokoladna torta

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo recept za savršenu čokoladnu tortu. Ako volite kremaste, guste, bogate deserte, ovaj će vas recept oduševiti na prvu.


"Iza jednostavnog naziva krije se starinska, bogata, fantastična, sočna torta prepuna aroma. Preporučujem napraviti ju barem dan ranije i pustiti da se razviju svi okusi. Torta je rađena prema receptu iz kuharice Zlatna knjiga kuharstva autorice Mire Vučetić, a ja sam napravila samo manju izmjenu i taj neznatno izmijenjen recept je pred vama", piše naša čitateljica Snježana Drusany.

Sastojci

Broj porcija
16

Biskvit

180 gmaslaca sobne temperature
160 gčokolade
180 gšećera
9jaja
180 gmljevenih badema
1 žlicaruma
1 žlicakrušnih mrvica
1 prstohvatsoli

Krema

5jaja
150 gšećera u prahu
1vanilin šećer
1 žličicaoštrog brašna
200 gmaslaca
100 gmljevenih prženih lješnjaka
160 gčokolade

Glazura

200 mlslatkog vrhnja za šlag
250 gčokolade (nasjeckajte ju)
1 žličicablagog meda
1 žličicamaslaca

Priprema

1 Ispecite biskvit

Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, stranice lagano premažite maslacem. Otopite čokoladu.


Prelijte mrvice rumom i odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.


Posebno pjenasto izmiksajte maslac i šećer, pa dodajte otopljenu čokoladu, zatim dalje lagano miksajući dodajte jedan po jedan žumanjak, potom dodajte sol, mljevene bademe, mrvice natopljene rumom i na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.


Gotovu smjesu prebacite u kalup za tortu i pecite 50-60 minuta na 150°C s uključenim ventilatorom ili na 170/180°C bez ventilatora. Nakon 50-ak minuta provjerite drvenim štapićem ili čačkalicom je li torta pečena (mora izaći suh nakon što ga zapiknete u sredinu).


"Pečenu tortu obično ostavim 15-20 minuta u kalupu i potom je izvadim i do kraja ohladim na rešetki. Bitno što se biskvita tiče, kako nema brašna i praška za pecivo, nije rahlo, pjenasto, već je malo 'zbito', sočno i vlažno, pa malo nježnije rukujte s njim", savjetuje Snježana.


Dobro ohlađenu tortu prerežite tako da dobijete 3 kore.


"Originalni recept zahtijeva 4, i istina da torta tako ljepše izgleda u presjeku, no teško mi je bilo rukovati s tako tankim i osjetljivim korama, pa ja radim verziju s 3. Originalni recept također zahtijeva da se biskvit prije pečenja ravnomjerno rasporedi u 2 kalupa, onda svaki pečeni dio razrežete po pola, pa tako dobijete 4 kore. Ja sam to sve skratila, ali navodim sve, ukoliko imate 2 ista kalupa - možete probati i tako. Tada skratite vrijeme pečenja", napominje naša čitateljica.


2 Dok se torta peče, pripremite kremu

Na pari kuhajte uz stalno miješanje cijela jaja, šećer u prahu i vanilin šećer (10-15 minuta), zatim dodajte nasjeckanu čokoladu i kuhajte još 10-ak minuta.


Maknite s vatre i pustite da se ohladi. U hladnu kremu umiješajte mljevene lješnjake. Maslac pjenasto izmiksajte i malo po malo ga umiksajte u kremu.


3 Složite tortu

Nafilajte tortu (kremu obično podijelim na 3 dijela, piše autorica).


Slaganje ide ovako: kora-trećina kreme, kora-trećina kreme, kora, pa tortu premažem zadnjom trećinom kreme. Ovako nafilanu tortu ostavite u hladnjaku da se dobro stisne, pa prelijte čokoladnom glazurom.


4 Glazura

Sve sastojke stavite u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve dobro ne poveže. Maknite s vatre. Miješajte još minutu, dvije, pa prelijte preko torte. Ukrasite tortu po želji.


"P.S. kad želim tortu bogatije ukrasiti, skuham količinski jednu i pol smjesu kreme", piše Snježana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.