Maneštra od bobići

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Maneštra od bobići by shutterstock shutterstock

Ova tradicionalna istarska juha nalik gulašu priprema se od graha, krumpira i kukuruza šećerca koji Istrijani nazivaju bobići. U maneštru od bobića dodaje se i suho svinjsko meso, a jelo se završava takozvanim peštom, posebnom kašom od češnjaka, slanine, i peršina. 


Sastojci

Broj porcija
6

Maneštra

2,5 lvode
250 g svježeg kukuruza šećerca
100 gsuhog graha
150 gmrkve
300 g krumpira
3 glaviceluka
½ žličicesoli
1suha kost pršuta
3 komadadimljenih sušenih svinjskih rebaraca
½ žličiceslatke crvene paprike
½ žličicepapra
3lista lovora

Pešt

100 gsušene slanine
1 grančicaperšina
2 režnjačešnjaka

Priprema

1 Ogulite povrće

Ogulite krumpir, mrkvu, češnjak i luk.


Mrkvu nasjeckajte na kolutiće, polovicu krumpira na kockice, a drugu polovicu krumpira ostavite cijelog, luk i češnjak usitnite.


2 Napravite pešt

Usitnite i izmiješajte sitno nasjeckanu slaninu, 2 režnja češnjaka i prstohvat peršina. 


3 Sjedinite sastojke

U veći lonac, na srednje jaku vatru stavite vodu, dodajte pripremljeno povrće, kukuruz i sol.


Ubacite i suhu kost pršuta i svinjska dimljena sušena rebrica da se sve zajedno kuha.


Smanjite vatru i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Na pola kuhanja dodajte i pripremljeni pešt.


Pri kraju, izvadite cijele krumpire, zgnječite ih vilicom i vratite nazad u lonac.


Krumpir će pomoći da se maneštra zgusne. Kad se dovoljno zgusnula dodajte papar, crvenu papriku, lovorov list, peršin i sve dobro promiješajte.


Pustite da krčka još otprilike 10 do 15 minuta. 


4 Poslužite

Servirajte u dublje tanjure i poslužite uz šnitu kruha. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.