Medena pita

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Medena pita by Shutterstock Shutterstock

Ova nas pita podsjeća na djetinjstvo jer je okusom baš onakva kakvu su pravile bake. Važno je da tijesto valjate toplo kako bi vam sve kore ispale savršeno ravne.

Sastojci

Broj porcija
16

Kore

500 gglatkog brašna
1 žličicazačina za medenjake
prstohvat soli
80 gmeda
3 žlicemlijeka
120 gšećera
100 gmaslaca ili svinjske masti
1 žličicasode bikarbone
1jaje

Krema

500 mlmlijeka
50 goštrog brašna
130 gšećera
1vanilin šećer
200 gmaslaca, sobne temperature

Priprema

Kore

1 Rastopite šećer

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Prosijte brašno, sol i začin za medenjake u veću zdjelu.


Pripremite lonac srednje veličine i u njega dodajte med, šećer, maslac ili mast i mlijeko. Zagrijavajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad se šećer rastopio sklonite s vatre i u vruće umiješajte sodu bikarbonu. 


2 Zamijesite tijesto

Smjesu s medom i šećerom pažljivo izlijte u zdjelu s brašnom, dodajte jaje i umijesite mekano tijesto. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke, ali treba biti mekano i elastično.


3 Razvaljajte kore

Podijelite tijesto na 3 dijela, pa svaki komad razvaljajte u pravokutnik dimenzija 25×40 cm, debljine 3-4 mm. Prebacite koru na lim i pecite oko 8-10 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Pečenu koru oprezno maknite s lima i ostavite da se ohladi na ravnoj površini. Ponovite s ostatkom tijesta.

Krema

4 Pripremite kremu

Dok se kore hlade vi napravite kremu. U zdjeli pomiješajte šećer, brašno, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte te kipuće mlijeko ulijte u smjesu šećera i brašna uz neprekidno miješanje.


Smjesu izlijte nazad u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Kad se krema zgusnula maknite je s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac. 


5 Namažite kore

Složite kolač tako da svaku koru premažete ⅓ kreme. Medenu pitu ohladite 4 sata prije rezanja kako bi kore omekšale. Po želji poslužite s voćem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.