Janjetina s bižima

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Janjetina s bižima by Shutterstock Shutterstock

Janjetina s bižima popularno je dalmatinsko jelo s dva glavna sastojka – janjetinom i mladim graškom. Nasjeckani komadići janjetine pirjaju se na ulju s lukom, a zatim se dodaju pelati i pešt te se sve zajedno pirja otprilike sat vremena. Poslužite s nekoliko kriški domaćeg crnog kruha i uživajte. 

Sastojci

Broj porcija
6
4 češnjačešnjaka
½ veziceperšina
70 gpancete
maslinovo ulje
1 glavicaluka, sitno nasjeckana
700 gjanjetine
400 gpelata ili pasirane rajčice
voda ili mesni temeljac
200 gkrumpira, narezanog na kockice
450 ggraška
sol, po ukusu
papar, po ukusu

Priprema

1 Napravite pešt

U blenderu ili multipraktiku usitnite pancetu, peršin i češnjak. Blendajte u intervalima dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 


2 Pržite luk

U većem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Na zagrijano ulje dodajte luk i malo soli te ga pržite dok ne omekša. 


3 Dodajte janjetinu

Dodajte narezanu janjetinu i pirjajte dok tekućina koju je meso pustilo ne ishlapi. 


4 Sjedinite sastojke

U meso dodajte usitnjene pelate bez soka i prethodno napravljeni pešt. Posolite i popaprite po ukusu pa smanjite vatru i pirjajte otprilike 40 minuta. Povremeno podlijte vodom ili mesnim temeljcem.


5 Dodajte krumpir

Dodajte sok od pelata, narezani krumpir i kuhajte dok krumpir ne omekša. 


6 Dodajte graška

Kad je krumpir omekšao dodajte i grašak te sve zajedno kuhajte još 5 do 10 minuta. Poslužite dok je još vruće. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.