Čvarkuše

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Čvarkuše by Shutterstock Shutterstock
Čvarkuše by Shutterstock Shutterstock

Za pripremu ovih ukusnih zalogaja bit će vam potrebno brašno, mlijeko, šećer, kvasac, sol, jaja i čvarci. Tijesto je potrebno oblikovati u male pogačice te ih peći dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Čvarkuša ili krampogača mnogima je omiljena grickalica, a u nastavku saznajte kako je pripremiti. 

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

1 kgglatkog brašna
500 mlmlijeka
3 žlicešećera
1 kockasvježeg kvasca
50 gsvinjske masti sobne temperature
1 žličicasoli

Nadjev

250 gčvaraka
papar, po ukusu
1jaje za premazivanje pogačica
3 žlicekima za posipanje pogačica
svinjska mast za premazivanje lima za pečenje

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

Mlijeko zagrijte na laganoj vatri da bude toplo. Maknite s vatre i u njega izmrvite svježi kvasac. Dodajte šećer, promiješajte i pričekajte 10 minuta da se kvasac zapjeni. 


2Umijesite tijesto

U brašno ulijte kvasac, dodajte svinjsku mast, posolite i umijesite mekano tijesto pa podijelite na 4 dijela. Ostavite pokriveno krpom oko pola sata da se digne.

Nadjev

3Sameljite čvarke

Čvarke sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku da nastane glatka pasta.


4Razvaljajte tijesto

Podijelite mljevene čvarke na tri dijela.


Lagano pobrašnite podlogu i na njoj razvaljajte prvi komad tijesta na debljinu od oko pola centimetra. Po cijeloj površini premažite nadjev od čvaraka. Popaprite svježe mljevenim crnim paprom ako želite pikantnije pogačice.


Isto napravite s ostalim lopticama dignutog tijesta, a četvrti dio će vam biti zadnji i na njega ne ide namaz od čvaraka.


6Oblikujte

Razvaljajte tijesto, no ovaj put na debljinu od 1,5 do 2 centimetra. Oblikujte pogačice u željeni oblik. Kako bi dobili okrugle pogače možete koristiti čašu ili rezač za kekse/krafne.


Pogačice slažite na lim za pečenje premazan svinjskom masti u jako tankom sloju (kao kad premazujete kalup za kolače maslacem), ostavljajući malo razmaka između svake.


Jaje malo izmiješajte pjenjačom i premažite ih. Ako želite, zarežite nožem po gornjoj strani da dobijete "karirani" uzorak.


7Pecite

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pogačice pecite 15 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno žutu boju. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.