Juha od kestena i gljiva

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od kestena i gljiva by shutterstock shutterstock

Kesten pire osim za pripremu raznih slastica može se iskoristiti i za pripremu juha. Ova jesenska juha sigurno će postati vaš favorit u hladnim danima. Povrće je potrebno narezati, prepržiti i zaliti temeljcem, a zatim pomoću blendera usitniti i začiniti i juha je gotova! 


Sastojci

Broj porcija
4
500 gpirea od kestena
350 ggljiva po izboru
2 manjeglavice luka
1mrkva
1 manjiporiluk
2 češnjačešnjaka
1 stabljikacelera
1,2 lpovrtnog temeljca
1½ žličicesvježe majčine dušice, usitnjene
100 mlkiselog vrhnja
maslinovo ulje
sol, po ukusu
papar, po ukusu
svježi vlasac, po ukusu

Priprema

1 Pripremite povrće

Povrće narežite na sitne kockice. Dio gljiva također narežite na kockice, a drugi dio na tanke ploške. Povrtni temeljac stavite da se grije na laganu vatru. 


2 Kuhajte

Na srednje jaku vatru u lonac stavite maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Dodajte povrće (osim gljiva koje ste narezali na ploške) i pržite dok ne omekša.


Dodajte malo povrtnog temeljca pa umiješajte kesten pire. Sve lagano promiješajte pa dodajte ostatak povrtnog temeljca i usitnjenu majčinu dušicu.


Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće u potpunosti ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu.


3 Pržite

Na tavi, na malo maslinovog ulja, kratko prepržite gljive narezane na ploške. 


4 Blendajte

Kada je povrće u potpunosti omekanilo prebacite juhu u blender i blendajte u intervalima dok ne dobijete glatku smjesu.


Prebacite u duboke tanjure, dodajte pečene gljive, malo kiselog vrhnja i pospite nasjeckanim vlascem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.