Domaći kukuruzni kruh

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kukuruzni kruh by Shutterstock Shutterstock

Svi volimo dobar kruh, a ima li išta bolje od mirisa svježeg domaćeg kruha? Izvana hrskav, iznutra mekan, savršen za doručak ili večeru s maslacem i pekmezom. Najteži dio pripreme ovog kukuruznog kruha je čekanje da se ohladi prije rezanja. 


Sastojci

Broj porcija
6
250 gglatkog brašna
250 gkukuruznog brašna
1 vrećicasuhog kvasca
½ vrećicepraška za pecivo
1 žličicasoli
1 žličicašećera
400 mlmlijeka
malo maslinovog ulja
kukuruzna krupica (za posipavanje)

Priprema

1 Zakuhajte mlijeko

300 ml mlijeka zakuhajte, a zatim u njega ulijte ostatak hladnog mlijeka. 


2 Pomiješajte suhe sastojke

U zdjeli pomiješajte oba brašna, kvasac, prašak za pecivo, sol i šećer. 


3 Umijesite tijesto

U suhe sastojke dodajte veći dio mlijeka i miješajte kuhačom. Nastavite mijesiti tijesto rukama i po potrebi dodajte ostatak mlijeka. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Stavite ga u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite otprilike 1 sat ili dok se ne udvostruči. 


4 Oblikujte

Premijesite i oblikujte prema kalupu u kojem ćete ga peći. Kalup premažite maslinovim ulje i lagano pobrašnite kukuruznim brašnom. Tijesto prebacite u kalup, premažite s malo ulja i po želji pospite s kukuruznom krupicom. 


5 Pecite

Zagrijte pećnicu na najnižoj temperaturi od 50-60 stupnjeva. Pecite otprilike 30 minuta. Pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta ili dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju i koricu. 


6 Pričekajte da se ohladi

Vrući kruh zamotajte u kuhinjsku krpu i pričekajte da se ohladi prije rezanja. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.