Falafeli s ciklom i blitva s krumpirom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Falafeli s ciklom i blitva s krumpirom by Matei Negovetić Matei Negovetić

Bliskoistočni specijalitet u šarenom izdanju razveseli na prvi pogled. Jednostavan za pripremu, uz dašak tradicije kroz blitvu i krumpir zabavlja svakog tko je željan imati kvalitetan i potpun obrok.

Sastojci

Broj porcija
6
250 gslanutka
500 gcikle
150 gkrušnih mrvica
0,5 vrećicepraška za pecivo
tahini pasta
maslinovo ulje
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, peršinov list, soja umak
1 kgkrumpira
500 gblitve

Priprema

1 Pripremite slanutak

Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći s malo sode bikarbone, te ga ujutro prokuhajte i ocijedite. Ako koristite konzervirani, samo ga ocijedite i isperite pod vodom. Slanutak usitnite u sjeckalici sa malo vode, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Prebacite ga u veliku posudu.


Krumpir za blitvu s krumpirom sad ogulite, narežite na kockice i stavite ga kuhati.


2 Napravite smjesu za okruglice (falafele)

Ciklu ogulite i naribajte ju na sitan ribež i prebacite u veliku posudu. Dodajte sitno sjeckani peršin, krušne mrvice, prašak za pecivo, žlicu tahini paste, 4 žlice maslinovog ulja, te po žličicu currya, crvene paprike i soli, zatim dvije žlice soja umaka i pola žličice papra.


Rukom povežite sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu i ostavite u hladnjaku pola sata.


3 Ispecite

Zagrijte pećnicu na 180°C. Od smjese za falafele oblikujte kuglice veličine golf loptice i poslažite na papir za pečenje. Pecite ih 35 minuta, a na pola vremena ih okrenite kako bi se jednako ispekli.


4 Dovršite prilog

Blitvu isperite pod vodom, te ju kuhajte do 10 minuta. Ocijedite je i pomiješajte s malo maslinovog ulja, soli i papra i dodajte kuhani krumpir.

Matei Negovetić
Matei Negovetić
Moje ime je Matei, dolazim iz Zagreba i ono što želim ljudima na svom blogu pokazati je to da je plant – based prehrana prehrana bez ograničenja. Da je to prehrana koju svatko može raditi, svatko tko se želi zabavljati u kuhinji, tko se želi igrati sa okusima, strukturama i mirisima. Da je ovo prehrana za svakog tko vjeruje da se od najjednostavnijih namirnica može napraviti najzanimljivije jelo. Moja priča je krenula prije više od dvije godine, kada sam prestao jesti meso te sam odlučio svoje svakodnevne recepte dijeliti s ljudima. Kako se cijela priča intenzivirala, tako sam odlučio svoje znanje dijeliti i na radionicama kao i na svojoj Akademiji plant – based kuhanja. Danas to želim dijeliti i dalje i biti primjer osobe koja smatra da plant – based prehrana podržava sve naše naume, želje i ciljeve. Recepte koje smišljam rezultat su razumijevanja namirnica – koja s kojom može ići, kakav će okus dati, koju strukturu želim u samom jelu, koje začine želim koristiti te je ono što zagovaram sezonalnost i dostupnost namirnica. Jednostavnost pripreme, okus i vizualni dio svakako su moje tri odrednice svakog pripremljenog jela.

Ključne riječi