Stromboli

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Stromboli by youtube
Stromboli
Ako vam je dosadila klasična pizza, predlažemo da isprobate recept za rolanu Stromboli pizzu. Tijesto se u ovom slučaju razvaljuje u pravokutnik, te se puni kombinacijom različitih mesnih narezaka, najčešće trajne kobasice (salame), šunke i sira.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

320 mltople vode
7 gsuhog kvasca
15 gšećera
2 žlicemaslinovog ulja
¾ žličicesoli
450 gglatkog brašna

Punjenje

45 grastopljenog maslaca
2 češnja protisnutog češnjaka
2 žličicesvježe nasjeckanog peršina
230 gšunke po izboru
230 gsalame po izboru
230 gnarezanog sira
230 gnaribane mozzarelle
1jaje
1 žlicavode
pasirana rajčica
Masline

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

U većoj posudi pomiješajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta sa strane kako bi se kvasac aktivirao. 


2Umijesite tijesto

Nakon 5 minuta u posudu dodajte maslinovo ulje, sol i brašno. Rukama umijesite tijesto. Dobiveno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga mijesite rukama otprilike 5 minuta. Tijesto bi trebalo biti mekano i elastično.


3Ostavite da tijesto naraste

Dobiveno tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, par puta ga okrenite kako bi se tijesto nauljilo sa svih strana. Posudu prekrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom te ga ostavite na toplome 60 do 90 minuta da naraste. 


4Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite veći lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


5Razvaljajte

Kad se tijesto udvostručilo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Tijesto razvaljajte u 2 pravokutnika dimenzija 24 x 40 cm. 

Punjenje

6Rasporedite nadjev

Salamu, šunku i sir ravnomjerno podijelite (izvažite) za obje štruce. Pomiješajte rastopljeni maslac s češnjakom te pomoću kista premažite tijesto. Pospite nasjeckanim peršinom. Posložite šunku u dva reda po sredini tijesta, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i rubova tijesta kako bi tijesto kasnije lakše zarolali. Na šunku posložite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice.


7Zarolajte

Jaja umutite u manjoj posudici s vodom, pa njime premažite rubove tijesta. Tijesto zarolajte po dužini, a prazne rubove dobro stisnite prstima i podvijte pod štrucu dok rolate tijesto. Štruce oprezno prebacite na prethodno pripremljeni lim za pečenje te ih premažite jajem. Pomoću noža napravite 3 do 4 dijagonalna reza na vrhu svake štruce. Premažite maslacem i po želji posipajte s nasjeckanim peršinom i krupnom soli. 


8Pecite

Pecite otprilike 25 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu koricu. Nakon 12 minuta rotirajte lim za pečenje kako bi se štruce ravnomjerno ispekle.


9Narežite

Izvadite iz pećnice te ostavite da se štruce ohlade 5 minuta. Oprezno ih prebacite na dasku za rezanje i narežite na kriške.


11Poslužite

Poslužite uz umak od rajčica i masline. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.