Prosta povalnica

Vrijeme pripremePriprema
2h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Prosta povalnica
Prosta povalnica
Prosta povalnica
Prosta povalnica
Prosta povalnica
Za prvi recept u novoj godini odabrala sam ovo starinsko, nekada sirotinjsko i težačko jelo severinskog i lukovskog kraja. Prosta povalnica imenom vuče porijeklo iz slovenskg jezika što je i razumljivo jer je taj dio Vrbovskog uz samu granicu sa Slovenijom. Prosta povalnica bi u prijevodu značila jednostavna savijača,a ona po svom sastavu to i jest. Radi se, naime, o vučenom tijestu nadjevenom jajima. U jaja se mogu dodati i poprženi čvarci pa bi time jelo bilo još kaloričnije i bogatije.

Sastojci

Broj porcija
20

Tijesto

500 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
200 mlmlake vode (ovisno o brašnu i jajima)
2jaja
malo ulja za premazati tijesto dok stoji

Nadjev

8jaja
1 žlicamasti
sol
papar
kim
čvarci (opcija)

Priprema

1 Napravite tijesto

U posudu prosijte glatko brašno (može i ono za bureke i pite) te dodajte dobar prstohvat soli.


Dodajte razmućena jaja i otprilike pola količine vode pa krenite miješati tijesto.


Ukoliko je potrebno dodajte još malo vode. Tijesto mora biti elastično i glatko, ne pretvrdo niti premekano da se llijepi.


Dobro ga izmijesite na radnoj plohi pa nekoliko puta bacite s visine na stol. Time se postiže bolja elastičnost tijesta.


Podijelite ga u dva dijela pa ih stavite u duboki tanjur (svaki posebno), zalijte uljem i dobro zamotajte prozirnom folijom.


Tijesto ostavite da odmori barem 2 sata (ja sam ostavila preko noći u hladnjaku).


2 Razvucite

Nakon što je tijesto odstajalo, stol prekrijte platnenim stolnjakom i krenite razvlačiti od sredine podvlačeći dlanove pod tijesto pa prema krajevima povlačeći rubove i tanjeći ga.


3 Pripremite nadjev

Za nadjev zagrijte mast na tavi (možete popržiti i malo čvaraka) pa dodajte razmućena jaja.


Napravite jako meku kajganu, tek toliko da se jaja počnu vezati.


Začinite solju, paprom i kimom. Pošto sam tijesto podijelila u dva dijela, najprije sam na ovaj način pripremila 4 jaja da mi se ne zgrušaju dok razvlačim drugu polovicu tijesta.


4 Rasporedite po razvučenom tijestu

Smjesu rasporedite po jednom kraju razvučenog tijesta pa pomoću stolnjaka savijte, zamotajte savijaču. Isto ponovite s drugim tijestom.


Savijače premjestite u pleh obložen masnim papirom za pečenje. Od ove količine sastojaka dobit ćete pun pleh (onaj od pećnice).


5 Ispecite

Povalnicu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumeni (nekih 30 do 40 min, ovisno o pećnici).

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.

Ključne riječi