Lažni salenjaci

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Lažni salenjaci by Shutterstock Shutterstock
Lažni salenjaci by Shutterstock Shutterstock

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

1 kockasvježeg kvasca
3 žlicešećera
350 mltoplog mlijeka
700 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
1jaje
250 gmaslaca

Punjenje

250 gpekmeza od šljiva

Priprema

1Dignite kvasac

Razmrvljeni kvasac i šećer pomiješajte s polovicom toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, ostatak mlijeka i jaje. Zamijesite glatko tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


3Pustite da se digne

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


4 Razvaljajte i premažite maslacem

Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na oko 5 milimetara debljine.


Preko tijesta naribajte četvrtinu maslaca, preklopite tijesto, pa ponovite ribanje maslaca i preklapanje dok ne potrošite sve.


5 Oblikujte

Opet razvaljajte ovog puta preklopljeno tijesto na oko 5 milimetara debljine i narežite na kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza i preklopite pa prstima stisnite suprotne krajeve da nastane oblik specifičan za salenjake.


6 Ispecite

Poslažite oblikovane salenjake u lagano nauljen veliki lim za pečenje tako da budu malo razmaknuti jer će narasti tijekom pečenja.


Pecite ih na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Posipajte šećerom u prahu kad se prohlade.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.