Domaći kruh sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kruh sa sirom
Za izradu ovog mekanog i domaćeg kruha bit će vam potrebno nešto više vremena, ali vjerujte nam isplatit će se. Tijesto se puni sirom, a premazuje maslacem s češnjakom i peršinom. Topli kruh s rastopljenim sirom odličan je izbor za ukusan doručak ili večeru.

Sastojci

Broj porcija
5

Tijesto

120 mltoplog mlijeka
1½ žličicelimunovog soka
80 mltople vode
1¼ žličicesuhog kvasca
2 žlicešećera
70 grastopljenog maslaca
1 većejaje sobne temperature
1 žličicasoli
¾ žličicečešnjaka u prahu
390 gglatkog brašna
250 gnaribanog cheddar sira

Preljev

2 žlicerastopljenog maslaca
2 žličicesvježe sjeckanog peršina
¼ žličicečešnjaka u prahu

Priprema

Tijesto

1Napravite mlaćenicu

Kako biste dobili mlaćenicu pomiješajte toplo mlijeko s limunovim sokom i ostavite sa strane 10 minuta. 


2Sjedinite sastojke

U većoj posudi pomiješajte mlaćenicu, toplu vodu, suhi kvasac i šećer pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. 


3Umijesite tijesto

Dodajte maslac, jaje, sol, češnjak u prahu i otprilike 120 g brašna. Sastojke miješajte drvenom kuhačom uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Miješajte otprilike 2 do 3 minute dok se sastojci ne povežu. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite ga 2 minute.


4Ostavite da tijesto naraste

Prebacite u lagano nauljenu posudu, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strane i prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu otprilike 60 minuta ili dok se ne udvostruči. 


5Namastite kalup

Lagano namastite kalup za kruh dimenzija 23 x 12 cm. 


6Oblikujte tijesto

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika dimenzija 23 x 38 cm. Pospite sirom, ostavljajući 2 cm od rubova prazno kako bi se bolje zalijepili, a zatim zarolajte u štrucu. Oštrim nožem štrucu prerežite po dužini, a zatim ih čvrsto međusobno isprepletite. Dobro spojite i zalijepite krajeve tijesta kako se ne bi odvojili i prebacite u pripremljeni kalup. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 30 minuta na toplom mjestu. 


7Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.

Preljev

8Premažite tijesto

U manjoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, peršin i češnjak u prahu pa njime premažite tijesto.  

                 

9Stavite u pećnicu

Stavite u pećnicu na 45 do 55 minuta, a ako primijetite da tijesto počinje dobivati boju prije vremena, prekrijte ga aluminijskom folijom. 


10Ohladite

Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi prije rezanja. 


11Poslužite

Narežite i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.