Engadiner - torta s karamelom i orasima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Engadiner - torta s karamelom i orasima
Engadiner - torta s karamelom i orasima
Engadiner - torta s karamelom i orasima  by youtube
Engadiner - torta s karamelom i orasima

Ma kakve baklave i štrudle od oraha, ovo je fantazija.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

350 gglatkog brašna
1 žličicapraška za pecivo
1 prstohvatsoli
150 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
1bjelanjak
180 gmaslaca

Nadjev

300 goraha
200 mlslatkog vrhnja
150 mlmlijeka
200 gšećera
1 žlicameda

Glazura

1žumanjak
1 žlicamlijeka
1 prstohvatsoli

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U jednu posudu dodajte oštro brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, prstohvat soli i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer pa ponovo izmiješajte. Dodajte bjelanjak, hladan maslac i pomiješajte sastojke.


Tijesto umijesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Mijesite da se dobije kompaktna masa, a zatim tijesto umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.


Kako se žumanjak (kojeg ste odvojili i čuvate za glazuru) ne bi osušio, u njega odmah dodajte mlijeko i sol i dobro izmiješajte. Prekrijte i ostavite u hladnjaku do upotrebe.


2 Napravite nadjev

Orahe sitno narežite, ali ne previše sitno (kao da su mljeveni).


U jedan lončić dodajte mlijeko i slatko vrhnje i zagrijte. Ne smije prokuhati, ali treba biti toplo kada ga budete dodavali u šećer.


U drugi veći lonac stavite šećer i uz povremeno drmanje lonca, otopite ga na laganoj vatri. Kada se obruč oko šećera otopio, smijete miješati. U protivnom, ako šećer miješate odmah on se kristalizira u hrpice i ne bi se mogao otopiti.


Kada se sav šećer otopio, postepeno ulijevajte toplo mlijeko sa slatkim vrhnjem (jako dobro pazite da se ne opečete). Kuhajte uz konstantno miješanje dok se sva smjesa ne ujednači.


Skinite s vatre, dodajte med i dobro izmiješajte. Smjesa će biti rijetka, ali bez brige jer stegnut će se tijekom hlađenja kolača.


3 Složite kolač

Radnu površinu posipajte s malo brašna i izvadite tijesto iz frižidera. Podijelite ga na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na debljinu oko 5 mm, a zatim pomoću kalupa otisnite krug i izrežite. Valjkom za tijesto prebacite tijesto na ravnu površinu i ostavite do upotrebe.


Drugi dio tijesta razvaljajte na promjer oko 30 cm. Kalup kojim smo rezali prvi dio tijesta namažite maslacem. Zatim prebaciti drugi dio tijesta u kalup i lijepo rasporedite s tim da višak tijesta od prvog dijela stavljate na rub kalupa. Visina ruba treba biti oko 2 cm.


Zatim na tijesto dodajte karamel s orasima i poravnajte. Sve prekrijte prvim dijelom tijesta i spojite krajeve. Pomoću vilice otisnite linije uz rub i drvenim štapićem izbodite tijesto na nekoliko mjesta.


4 Pecite

Dobro premažite žumanjkom pomiješanim s mlijekom i soli i pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko 40 minuta. To jest dok ne porumeni.


5 Ohladite

Ostavite da se malo ohladi i skinite obruč. Ovaj kolač (torta) se može odmah jesti. Ali preporučuje se konzumacija tek drugi dan. Što duže stoji, tijesto postaje ukusnije. I dobit ćete pravi okus Engadiner torte.


Čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Može stajati i do nekoliko dana.

Kuhanje je zabavno
Kuhanje je zabavno
Chef
Zdravo ja sam Ines a ovo je moj hobi 😁 kuhanje 😊 Na ovom profilu kao i na mom YouTube kanalu pronaći ćete razne provjerene recepte kako za slana tako i za slatka jela. A što je još bolje, svi recepti su jako jednostavni i većinom su mjere na čaša ali i na grame, što je idealno za početnike i one (ne)vješte u kuhinji 😁 Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe a ako želite da me podržite u mom radu, to možete učiniti besplatnom pretplatnom na moj yt kanal ili fb stranicu "Kuhanje je zabavno". Srdačan pozdrav 🥰

Ključne riječi