Baskijski cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Baskijski cheesecake by youtube
Baskijski cheesecake by Shutterstock Shutterstock
Baskijski cheesecake

Ovaj je cheesecake zagorena verzija dobro nam poznatog New York cheesecakea. Za razliku od New York cheesecakea, nema podlogu od keksa, a čak želite da vam malo i zagori i raspukne se, jer upravo je to ono što ovom kolaču daje šarm i okus. Baskijski cheesecake uvijek ispadne baš kako treba.

Sastojci

Broj porcija
12
maslac, za premazivanje kalupa
910 gkrem sira sobne temperature
300 gšećera
6jaja
480 gvrhnja za šlag
1 žličicasoli
1 žličicaekstrakta vanilije
40 g glatkog brašna

Priprema

1 Pripremite kalup

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a rešetku stavite u sredinu. Kalup namastite maslacem, zatim ga obložite s dva papira za pečenje, koja se preklapaju, dimenzija 40 x 25 cm. Ostavite višak papira da visi sa strane kalupa. 


2 Miksajte

Mikserom na manjoj brzini istucite krem sir i šećer. Miksajte 2 minute, usput stružući kremu sa strana posude, dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.


3 Dodajte jaja

Povećajte brzinu na srednju i dodavajte jedno po jedno jaje, miksajući po 15-ak sekundi nakon svakog dodavanja. Postružite strane posude, smanjite brzinu miksera, dodajte vrhnje za šlag, sol i vaniliju te nastavite miksati 30-ak sekundi dok se sastojci ne povežu.


4 Sjedinite sastojke

Isključite mikser te u smjesu sa sirom prosijte brašno. Miksajte na manjoj brzini 15-ak sekundi dok se ono u potpunosti ne poveže. Ponovno malo sastružite kremu sa strana posude i nastavite miksati 10-ak sekundi dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta.


5 Pecite

Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, ubacite u pećnicu i pecite 60 do 65 minuta. Kolač bi vam trebao izgledati zagoreno na vrhu, ali u sredini bi se i dalje trebao tresti poput pudinga. 


6 Ohladite i narežite

Ostavite kratko da se ohladi. Kako se bude hladio, tako će se i dobrano spustiti. Izvadite iz kalupa, ostavite da se u potpunosti ohladi. Pažljivo skinite papir za pečenje, narežite na kriške i poslužite na sobnoj temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.