Ajnpren juha s paprikom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Ajnpren juha s paprikom by Sanja Mijac Sanja Mijac

Što napisati da nije napisano i što reći da nije rečeno o ovome starinskom jelu?


Ajnpren juha ili izvorno "Einbrennsuppe", u našem narodu poznata još kao i "amper juha", "anpren juha" ili jednostavno "prežgana juha" i othranila je mnoge generacije te postala simbol za najjednostavnije jelo u djetinjstvu.

Sam naziv dolazi iz njemačkog jezika i riječ einbrennen bi se ovdje moglo prevesti kao -zaprženo.


Izvor: TZ Vukovarsko-srijemske županije

Sastojci

Broj porcija
10
150 gmasnoće (ulje, maslac, mast)
150 gglatkog brašna
50 gcrvenog luka
20 gčešnjaka
2 lbistre juhe
10 gzačinske crvene paprike
15 mlocta
sol, papar
umućena jaja
150 gsjeckanog peršina
200 gprženih kockica kruha

Priprema

1Napravite zapršku

Od masnoće i brašna pripremite svijetlo–žutu zapršku, dodajte sitno sjeckani crveni luk, popržite ga pa dodajte sitno sjeckani češnjak, začinsku slatku papriku (pazite da ne pregori) i zalijte mlakom bistrom juhom.


2Kuhajte juhu

Juhu dobro pjenjačom izmiješajte, prokuhajte, nastavite lagano kuhati 30 minuta, zatim juhu po potrebi procijedite.


3Dodajte ocat i jaja

Juhu vratite na štednjak, po potrebi začinite solju i mljevenim paprom. Dodajte ocat, pustite da prokuha pa umiješajte razmućena jaja.


4Poslužite

Tijekom posluživanja u juhu stavite pržene kockice kruha i pospite je sitno sjeckanim peršinom.