Čokoladni minjoni

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladni minjoni by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Čokoladni minjoni by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović
Čokoladni minjoni by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Vanja Vukadinović ovaj put nam je dala recept za ove preslatke čokoladne tortice zvane minjone. Biskvit je mekan, a iznutra ih možete puniti marcipanom ili marmeladom. Izvana vas čeka hrskava čokoladna glazura.

Sastojci

Broj porcija
8

Smjesa za minjone

6jaja
140 gmaslaca
140 gšećera
140 gmljevenih oraha (badema ili lješnjaka)
140 grastopljene čokolade

Punjenje i ukrašavanje

2 žliceruma
marcipan
200 gčokolade za glazuru
malo ulja

Priprema

Smjesa za minjone

1Odvojite bjelanjke od žumanjaka

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte malo soli i istucite u čvrsti snijeg.


2Izradite maslac sa šećerom

Omekšali maslac dobro izradite sa šećerom. Dodajte jedan po jedan žumanjak cijelo vrijeme miksajući. Smjesa mora biti pjenasta.


3Rastopite čokoladu

Rastopljenu čokoladu malo ohladite da ne bude vruća i u tankom mlazu dodajte u smjesu.


4Dodajte orahe i bjelanjke

Umiješajte mljevene orahe. Pripremljenoj smjesi ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pečenje

5Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.


6Izlijte smjesu u kalup i pecite 25 minuta

U kalup stavite papir za pečenje i još ga malo namažite maslacem. Izlijte smjesu i pecite 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotovo. Biskvit će biti mekan. Nemojte ga prepeći. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. 

Slaganje minjona

7Izrežite biskvit

Ohlađeni biskvit režite kalupima, čašicom ili jednostavno na jednake kvadratiće. Izrežite paran broj kolačića.


8Ostatke biskvita pomiješajte s rumom

Ostatke biskvita koji su ostali nakon rezanja pomiješajte s rumom i usitnite vilicom. Tom kremom spajajte po dva biskvita. Unutra još možete dodati marcipan ili marmeladu.

Ukrašavanje

9Napravite čokoladnu glazuru

Glazuru napravite tako da na pari otopite čokoladu uz dodatak malo ulja.


10Ukrasite

Kolačić stavite na viljušku kako bi vam bilo lakše pa polijevajte čokoladnom glazurom. Ostavite da se hladi i stegne na rešetki ili masnom papiru. Dodatne ukrase stavljajte na još meku glazuru.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.