Kroasan kiflice

Vrijeme pripremePriprema
1h 15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Kroasan kiflice by @tigerlilly47             
Mrvice sa stola @tigerlilly47 Mrvice sa stola
Kroasan kiflice by @tigerlilly47             
Mrvice sa stola @tigerlilly47 Mrvice sa stola
Kroasan kiflice by @tigerlilly47             
Mrvice sa stola @tigerlilly47 Mrvice sa stola

Hrskave izvana, mekane iznutra odlična su kombinacija kroasana i domaćih kiflica. Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje maslacem, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gr glatkog brašna
320 mlmlijeka
2žumanjka
7 gsuhog kvasca ili 20g svježeg
2 žlicešećera
150 gmaslaca
prstohvat soli

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.


2Umijesite glatko tijesto

Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.


3Odmorite tijesto

Dobiveno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.


4Tijesto podijelite i razvaljajte

Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje.


5Krugove premažite maslacem i razrežite

Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.


6Nadjenite ih

Dobivene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem.


7Još jednom ih dignite

Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.


8Premažite ih i stavite peći

Premažite ih ponovo otopljenim maslacem i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva.