Raskošne kriške od jagoda

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Raskošne kriške od jagoda by Gorski kotao Gorski kotao
Raskošne kriške od jagoda by Gorski kotao Gorski kotao

Sastojci

Broj porcija
6

Prhko tijesto

150 gbrašna (pola oštro, pola glatko)
100 ghladnog maslaca
1žumanjak
30 gšećera u prahu
1½ žličicebijelog vina ili ruma
naribana limunova korica
prstohvat soli

Krema

250 mlmlijeka
2žumanjka
100 gšećera
1 žlicaoštrog brašna
150 gmaslaca
ekstrakt vanilije

Dodatno

500 gjagoda

Priprema

Tijesto

1Sjedinite sastojke

U posudu prosijte brašno, dodajte šećer u prahu i prstohvat soli te naribajte hladni maslac


2Izradite mrvičastu smjesu i dodajte ostale sastojke

Rukama izmrvite sastojke kako bi dobili smjesu nalik pijesku. Dodajte žumanjak, pola žlice vina ili ruma te naribanu koricu limuna.


3Umijesite tijesto

Rukama brzo umijesite glatko tijesto.


4Premjestite tijesto u kalup i odmorite

Tijesto odmah razvaljajte, premjestite u namašćen i brašnom posut kalup. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 1 sat.


5Ispecite tijesto

Odmoreno tijesto izbockajte vilicom, prekrijte papirom za pečenje, na njega usipajte grah i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 minuta (tzv pečenje na slijepo). Nakon toga maknite papir za pečenje i grah pa pecite tijesto još 10 minuta.


6Ohladite tijesto

Pečeno tijesto ostavite da se ohladni na sobnoj temperaturi.

Krema

1Pomiješajte žumanjke sa šećerom i brašnom

Pjenjačom izmiješajte žumanjke, 50 g šećera, vanilijom i žlicom brašna.


2Skuhajte kremu

U posudu ulijte mlijeko, zagrijte ga na laganoj vatri. Kada je mlijeko vruće ulijte pripremljenu smjesu te miješajte pjenjačom. Kremu kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.


3Ohladite

Kuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.


4Izradite maslac i sjedinite s kremom

Posebno izradite omekšali maslac s 50 g šećera, miksajte dok ne dobijete pjenastu, svijetlu smjesu. Sjedinite ohlađenu kuhanu kremu s izrađenim maslacem.


Složite kolač

1Nadjenite tijesto

Na ohlađeno, pečeno tijesto rasporedite pripremljenu kremu.


2Dodajte jagode

Na kremu slažite oprane i očišćene jagode. Kistom premažite jagode sirupom od bazge, pospite sjeckanom bijelom čokoladom i pistacijama. Kolač ohladite par sati pa poslužite.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.