Caponata

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Caponata by Shutterstock Shutterstock
Caponata by Shutterstock Shutterstock
Caponata by Shutterstock Shutterstock

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji  je caponata, ukusno ljetno jelo od povrća. Svaki kuhar ima svoj omjer i omiljene sastojke za caponatu, ali baza je patlidžan, obično poslužuje na poprženom kruhu, ali paše i uz tjesteninu.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gpatlidžana
1tikvica
1luk
150 grajčice
2stabljike celera
40 gkapara
40 gzelenih ili crnih maslina
150 mlpasirane rajčice
50 mlocta
metvica
maslinovo ulje
sol, papar
1 žličicapinjola ili badema
1 žlicašećera
1 žlicagrožđica

Priprema

1Pripremite patlidžan i tikvice

Patlidžan i tikvice operite, narežite na kockice. Kockice patlidžana i tikvica posolite, stavite u cjedilo i ostavite 30 minuta. Ocijedite ih, zatim posušite papirnatim ručnikom.


2Pripremite ostalo povrće

 Sitno narežite rajčice, luk nasjeckajte. Celer nasjeckajte.


3Popržite tikvice i patlidžan

U većoj tavi zagrijte ulje, patlidžane i tikvice pržite u nekoliko navrata dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih na papirnati ručnik kako bi upio višak ulja.


4Popržite ostalo povrće

Popržite nasjeckani luk i celer dok ne omekšaju. Pržite kratko, zatim dodajte rajčicu i pržite još par minuta.


5Dodajte ostale sastojke

Umiješajte kapare, masline narezane na četvrtine, grožđice, šećer, pasiranu rajčicu i ocat, pustite neka provrije, zatim dodajte prženo povrće. Začinite, smanjite vatru, poklopite i lagano pirjajte 1 sat.


6Poslužite

Caponatu prohladite. Bademe ili pinjole tostirajte na suhoj tavi, dodajte ih zajedno s nasjeckanom metvicom prije posluživanja.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.