Poljska sarma

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Poljska sarma by Shutterstock Shutterstock
Poljska sarma by Shutterstock Shutterstock

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo, slični su našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgmljevene junetine
500 gmljevene svinjetine
200 gkuhane riže
2češnja češnjaka
300 mltemeljca
sol, papar
200 mlkiselog vrhnja
250 mlpasirane rajčice

Priprema

1Pripremite kupus

Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3-5 minuta dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.


2Razdvojite listove

Razdvojite kupus na listove, nožem pažljivo uklonite srednju stabljiku na svakom listu.


3Popržite luk

Zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. 


4Sjedinite sastojke za nadjev

Luk pomiješajte s mljevenim mesom, kuhanom rižom i usitnjenim češnjakom, začinite soli i paprom.


5Nadjenite listove

Nadjenite listove kupusa smjesom mesa i riže, savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem i pasiranom rajčicom, poklopite ili prekrijte folijom.


6Stavite peći

Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 60 minuta. 


7Poslužite

Gotove sarme poslužite sa pireom i kiselim vrhnjem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.