Orzotto s povrćem

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Orzotto s povrćem by Shutterstock Shutterstock
Orzotto s povrćem by Shutterstock Shutterstock

Naziv orzotto dolazi od talijanskoga spoja- orzo (talijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto). Orzotto je specijalitet sa sjevera Italije, a napraviti ga možete sa bilo kojim povrćem.



Sastojci

Broj porcija
4
200 gječma
200 mlbijelog vina
750 mltemeljca
1mrkva
1tikvica
1 režanjčešnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
50 gmaslaca

Priprema

1Namočite ječam

Noć ili par sati prije pripreme orzotta namočite ječam u vodi.


2Pripremite povrće

Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na sitni. Tikvicu operite i narežite na manje komade.


3Propirjajte luk i češnjak, dodajte mrkvu

Na malo maslinova ulja propirjajte luk i češnjak. Dodajte sitno nasjeckanu mrkvu.


4Dodajte ječam

U tavu dodajte ječam, kratko ga popržite i podlijte vinom. Kuhajte dok vino ne ishlapi.


5Ulijte temeljac, dodajte tikvicu

Ulijte temeljac, kuhajte oko trideset minuta, povremeno miješajući. Pred kraj kuhanja dodajte tikvicu.


6Začinite i dodajte maslac

Orzotto je gotov kada upije svu tekućinu. Tada začinite soli i paprom, teumiješajte maslac.





Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.