Torta od lješnjaka

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta od lješnjaka by Gorski kotao Gorski kotao
Torta od lješnjaka by Gorski kotao Gorski kotao

Ova torta je prekrasno sočna, slasna, puna arome ruma i lješnjaka te zaokružena čokoladnim okusom kako i priliči tortama. Ne sadrži brašno niti prašak za pecivo pa su kore prilično delikatne, a krema je bogatog okusa i ne nanosi se u debelom sloju.

Sastojci

Broj porcija
12

Kore

180 gšećera
9jaja
3 žliceruma
240 gprženih i samljevenih lješnjaka
6 žlicakrušnih mrvica

Krema

120 gšećera u prahu
1vanilin šećer
140 gmaslaca
120 gtamne čokolade
2 žliceruma

Priprema

1Pripremite kalup, zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 20-24 cm obložite papirom za pečenje.


2Pomiješajte krušne mrvice i rum

U posudi pomiješajte krušne mrvice i rum.



Biskvit x3

3Za biskvit prvo miksajte jaja i šećer

3 cijela jaja i 60g šećera miksajte dok ne dobijete pjenastu, svijetlu smjesu.


4Dodajte krušne mrvice i lješnjake

U pripremljenu smjesu jaja i šećera dodajte 2 žlice natopljenih krušnih mrvica i 80g prženih mljevenih lješnjaka, lagano promiješajte špatulom, izlijte u pripremljeni kalup za torte.


5Stavite peći

Smjesu za koru pecite 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečenu koru zajedno sa papirom za pečenje izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi. Postupak ponovite 3 puta kako bi dobili potrebne 3 kore.

Krema

6Otopite čokoladu

Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.


7Izmiksajte maslac i šećer

Omekšali maslac i obje vrste šećera pjenasto izradite.


8Dodajte rum i čokoladu

U omekšali maslac dodajte otopljenu prohlađenu čokoladu i rum, miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Slaganje torte

9Složite tortu

Na pladanj za tortu postavite obruč za torte pa unutar njega stavite prvu koru, premažite pekmezom, zatim kremom pa postavite drugu koru i ponovite postupak dok ne utrošite sve sastojke.


10Stavite na hlađenje

Tortu ostavite u obruču i dobro ohladite prije posluživanja. Najbolje ju je poslužiti idućeg dana.

Napomena

Napravila sam jednu koru, kako piše u receptu, no namučila sam se s prerezivanjem. Zato vam savjetujem da pečete svaku koru posebno jer je ovakav biskvit jako teško prerezati. Znači podijelite sastojke na tri dijela i dok vam se jedna kora peče, miksajte sve za iduću.
Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.