Korona

Vrijeme pripremePriprema
2h 15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Korona by Lidija Vulić Ćurić Lidija Vulić Ćurić

Korona po receptu Lidije Vulić Ćurić iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

4jaja
6 žlicašećera
1vanilin šećer
5 žlicaulja
5 žlicamlijeka
8 žlicaoštrog brašna
2 žličicepraška za pecivo

Žele

1staklenka kompota od višanja
750 mlsoka od višanja (sok od kompota plus voda)
80 ggustina
5 žlicašećera
1vanilin šećer

Krema

4jaja
120 gšećera
500 mlmlijeka
1puding od vanilije
20 gmljevene želatine
4 žlicešećera
250 mlvrhnja za šlag

Dodatno

250 mlvrhnja za šlag
250 glisnatog tijesta

Priprema

Biskvit

1Umutite jaja i šećer

Miksajte jaja i obje vrste šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu.


2Dodajte ostale sastojke

Dodajte ulje i mlijeko, kratko izmiksajte.

Dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini.


3Stavite peći

Smjesu za biskvit ulijte u kalup dimenzija 36 x 23 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta.



Žele

1Ocijedite višnje

Višnje ocijedite, a soku dodajte potrebnu količinu vode kako bi dobili 750 ml tekućine.


2Zakuhajte sok i gustin

Od soka oduzmite manji dio, razmutite gustin i šećer. Ostatak soka zavrijte.

Kada veći dio soka zavrije, ulijte pripremljenu smjesu gustina, miješajući kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

Maknite s vatre i dodajte višnje.


3Rasporedite na biskvit

Vruću smjesu rasporedite na biskvit i ohladite.

Krema

1Pripremite želatinu

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici.


2Skuhajte kremu

Od ukupne količine mlijeka oduzmite manji dio, u njemu pomiješajte žumanjke, 120 g šećera i puding.

Veći dio mlijeka zavrijte, dodajte pripremljenu smjesu žutanjaka i pudinga, miješajući kuhajte.


3Dodajte želatinu

U vruću kremu umiješajte otopljenu želatinu.


4Izradite snijeg

Od bjelanjaka i 4 žlice šećera izradite čvrsti snijeg, dodajte ga u još vruću kremu, promiješajte i ostavite da se ohladi do sobne temperature.


5Dodajte vrhnje za šlag

Vrhnje za šlag izmiksajte, špatulom lagano umiješajte u prohlađenu kremu, rasporedite po želeu.


6Ohladite

Pripremljeni kolač ohladite u hladnjaku.


7Dodajte šlag i lisnato tijesto

Izmiksajte vrhnje za šlag, premažite kremu.

Lisnato tijesto razvaljajte, ispecite u pećnici, prohladite i njime prekrijte šlag. Pospite šećerom u prahu.

Lidija Vulić Ćurić