Pogačice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pogačice
Za pripremu ovih pogačica potrebno je umijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku preko noći, sljedeći dan razvaljati, oblikovati i ispeći, a rezultati su domaće, ukusne i mekane pogačice.

Sastojci

Broj porcija
15
470 gglatkog brašna
5 ginstant kvasca
5 gšećera
10 gsoli
250 mlvrućeg mlijeka
100 gmaslaca
100 gkrem sira
1žumanjak, za premazivanje
Sjemenke, za posipanje

Priprema

1 Sjedinite sastojke

Sjedinite brašno, sol, kvasac i šećer te dobro izmiješajte. U drugoj posudi sjedinite mlijeko i krem sir – trebali biste dobiti mlaku smjesu.


2 Umijesite tijesto

Suhe sastojke dodajte u smjesu s mlijekom i krem sirom, zatim umijesite tijesto koje bi vam trebalo ispasti malo tvrđe. Oblikujte u loptu.


3 Razvaljajte tijesto

Tijesto pobrašnite, zatim razvaljajte u pravokutnik dimenzija 35 x cm. Neka vam debljina tijesta bude otprilike pola centimetra.


4 Stavite u hladnjak

Preko tijesta naribajte maslac, zatim ga preklopite, zamotajte u vrećicu i stavite u hladnjak. Najbolje da tijesto ostavite u hladnjaku preko noći – najmanje 8 sati, najviše 12.


5 Ponovo razvaljajte tijesto

Sljedeći dan izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u kocku dimenzija 25 x 25 cm, debljine 1 cm.


6 Razrežite tijesto

Razrežite na pravilne kocke te pripremite lim za pečenje – premažite ga s malo vode, zatim obložite papirom za pečenje.


7 Pospite sjemenkama

Pogačice poslažite na pripremljeni lim, premažite razmućenim žumanjkom i pospite sjemenkama po želji. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


8 Pecite

Ubacite u pećnicu i pecite 25 minuta. Tijekom pečenja bi se moglo dogoditi da vam jedan dio maslaca iscuri iz pogačica – to je sasvim u redu, tako će donji dio biti hrskaviji.


9 Poslužite

Izvadite iz pećnice i uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.