Sekeli gulaš

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Sekeli gulaš by Shutterstock Shutterstock
Ovo je jedno od tradicionalnih mađarskih jela koje se udomaćilo i kod nas. Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, dosta vam je sarme, a ovo jelo još niste probali – vrijeme je. Vjeruje se da je sekeli gulaš (mađ. székely gulyás) nastao sasvim slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno došao u restoran koji mu nije imao ništa drugo za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa, koje su mu, na njegov zahtjev, umiješali. Nastalo slučajno ili ne, ovo je jelo vrlo hranjivo i bogato vitaminom C što ga svakako čini dobrim čuvarom našeg imuniteta.

Sastojci

Broj porcija
12
2 žlicesvinjske masti
1luk
1 kgsvinjske lopatice bez kosti
1,5 kgnasjeckanog kiselog kupusa
1 žličicaslatke crvene paprike
¼ žličicekima
sol, papar
voda za podlijevanje
kuhani krumpir, za prilog

Priprema

1Narežite meso i luk pa dinstajte

Sitno nasjeckajte luk, a meso narežite na kocke. Zagrijte svinjsku mast i prodinstajte luk da se zastakli.


Dodajte meso. Pržite na srednje jakoj vatri da dobije boju sa svih strana.


2 Dodajte kiseli kupus

Sad možete ubaciti kiseli kupus kojeg ste proprali (inače zna biti preslan i prekisel).


3 Začinite

Dodajte začine, posolite (više ili manje s obzirom na to koliko je slan kiseli kupus), popaprite i zalijte vodom da prekrije sve sastojke.


4 Skuhajte sekeli gulaš do kraja

Poklopite i ostavite da krčka. Povremeno promiješajte. Podlijte vodom kad pokuha, da vam jelo ne bi zagorilo. Bit će gotovo nakon otprilike sat i pol laganog kuhanja.


5 Poslužite dok je vruće

Dok se sekeli kuha, skuhajte krumpir narezan na polovice ili četvrtine. Kad poslužujete jelo, možete uz to staviti i malo kiselog vrhnja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.