Dizana gibanica

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Dizana gibanica
Dizana gibanica
Dizana gibanica
S godinama je nekako postala tradicija da se za blagdan Svih Svetih napravi gibanica, barem u mojoj obitelji. Osim klasične makovnjače, druga gibanica je od sira i limuna koji se odlično slažu sa dizanim tijestom.

Sastojci

Broj porcija
15
1svježi kvasac
500 gglatkog brašna
80 gmaslaca
80 gšećera
3vanilin šećera
3žumanjka
1 prstohvatsoli
300 mlmlijeka
300 gmljevenog maka
5 žlicagriza
380 gsvježeg sira

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac razmutite s malo šećera u mlakom mlijeku, pa ga stavite na toplo mjesto da se digne. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljenu masnoću, šećer, 2 od 3 žumanjka, sol i naribanu limunovu koricu. Promiješajte, zatim dodajte dignuti kvasac i s toplim mlijekom umijesite mekano tijesto. Pokriveno ostavite da se diže.


2 Napravite nadjeve

Mljeveni mak kratko ukuhajte u mlijeku sa šećerom i ohladite.


Svježi sir pomiješajte sa šećerom, dodajte i vanilin šećer, 1 žumanjak te naribanu koricu limuna i griz.


3 Oblikujte

Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Svaku polovinu premažite nadjevom te stavite u namazani lim i ostavite da se još kratko diže. Pecite na temperaturi od 180° 50 minuta.