Mliječni kruh

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
Mliječni kruh
Ovaj kruh me često vrati u djetinjstvo. Baka ga je često pravila i kada sam dolazila iz škole, miris pečenog kruha me je mamio još kod ulaza u kuću. Baka ga je zvala mliječni kruh, a za doručak smo ga često jeli toplog sa domaćim maslom i medom. Kruh je proizvod izrađen od raznih tipova brašna pomiješan sa raznim tekućim sastojcima kao što je voda, mlijeko, jogurt.. Uz dodatak ulja, soli i šećera. Kod miješanja takvih sastojaka dobije se tijesto koje se ostavi da se udvostruči ,a onda se ispeče u pečnici.

Sastojci

Broj porcija
10
1 kg glatkog brašna (tip 550)
1 suhi kvasac (7g)
1 dcl ulja
2 velika žlica soli
1 velika žlica šećera
700 ml toplog mlijeka
1 kockica maslaca

Priprema

U posudu za kuhanje staviti ugrijati mlijeko da bude toplije.
U veću zdjelu staviti brašno,sol, šećer, kvasac i ulje.
Kada se je mlijeko ugrijalo postepeno ga dodavati brašnu te rukama mijesiti dok se ne dobije jednolična smjesa. Po potrebi dodati još brašna te oblikovati u loptu.
Umiješeno tijesto u posudi pokriti čistom krpom te ostaviti na toplom da se udvostruči jedno 30 min.
Kada se je tijesto diglo, premije siti ga te staviti u posudu za pećenje prekrivenu pek papirom.
Opet ga pokriti te pustiti još 10 min da se diže.
Tako oblikovan kruh po vrhu ukrasiti po želji nekim sjemenkama i iscrtati nožićem.
Staviti u već zagrijanu pečnicu na 220° dok sa svoju strana ne dobije zlatnu koricu.
Pečeni kruh premazati kockicom maslaca i pustiti da se ohladi.
Dobar tek!
Blaženka Jerković
Blaženka Jerković