Dobitna kombinacija

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
Dobitna kombinacija
U sitne noćne besane sate nastao je ovaj recept koji osvaja na prvu. A kako i ne bi kad se naranča i čokolada ljube najbolje!

Sastojci

Broj porcija
6

Biskvit

4jaja
150 gšećera
2 žliceulja
2 žliceoštrog brašna
0,25praška za pecivo
2 žlicekakaa
1 žlicanaribane čokolade za kuhanje
naribana korica polovice naranče

Krema

650 mlmlijeka
9 žlicašećera
4 žlicebrašna
4 žlicegustina (kukuruznog škroba)
svježe cijeđeni sok jedne velike naranče
150 gmaslaca

Crna glazura

40 gcrne čokolade za kuhanje
2 žliceulja
8 gmaslaca

Bijela glazura

40 gbijele čokolade za kuhanje
2 žliceulja

Za ukras

malo naribane bijele čokolade
malo naribane crne čokolade
malo naranče

Priprema

1 Razdvojite bjelanjke od žumanjaka za biskvit

U jednoj zdjeli bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a u drugoj pjenasto umutite žumanjke sa šećerom pa dodajte ulje.


Nakon ulja postupno (u dva puta) dodajte i brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakaom i naribanom čokoladom.


Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i dodajte naribanu koricu naranče.


2 Pecite

Dobivenu smjesu izlijte u veliki lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 - 25 minuta na 180 stupnjeva.


3 Napravite kremu

Dok se biskvit peče, stavite kuhati 500 ml mlijeka. U ostatku mlijeka umutite šećer, brašno i gustin pa ukuhajte u uzavrelo mlijeko.


Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući nekoliko minuta dok se ne zgusne i uzavre, pa sklonite s vatre i izlijte u neku posudu.


Dok je još toplo, dodajte svježe cijeđeni sok jedne velike (ili dvije male) naranče i sjedinite miješajući. Kada se ohladi, dodajte omekšali maslac.


4 Oblikujte

S pečenog biskvita odstranite papir za pečenje, pa ga izrežite uz pomoć okruglih rezača za kolačiće, kalupa za krafne ili pak čaše. Ovisno o veličini lima za pečenje i rezača dobit ćete više ili manje okruglih biskvita.


Uzmite jedan takav biskvit i na njega obilno nanesite kremu pomoću šprica, slastičarske vrećice ili pak žlice, pa položite drugi okrugli biskvit na kremu i stavite u hladnjak na nekoliko sati.


5 Prelijte glazurom

Na pari otopite bijelu, odnosno crnu čokoladu za kuhanje s uljem i maslacem pa prelijte deserte i dodatno ih ukrasite po želji (npr. naribanom bijelom i/ili crnom čokoladom, komadićima narezane naranče).


6 Od ostataka napravite dodatni desert

Ostatke pečenog biskvita kao i ostatke kreme nemojte bacati već složite deserte u čaši. Sve sastojke već imate (samo biskvit još malo natrgajte).

Keti Č

Ključne riječi