Prekmurska gibanica

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Prekmurska gibanica  by Shutterstock Shutterstock

Prekmurska gibanica je nacionalni specijalitet Republike Slovenije.

Sastojci

Broj porcija
12

Prhko tijesto

200 goštrog brašna
100 gmaslaca
1 prstohvatsoli
100 mlhladne vode

Vučeno tijesto

900 gbrašna
1jaje
1 žlicaulja
1 prstohvatsoli
mlaka voda

Nadjev sa skutom

1 kgskute
100 gšećera
2jaja
2 paketićavanilin šećera
100 ggrožđica
naribana korica 1 limuna

Nadjev s orasima

300 gmljevenih oraha
100 gšećera
1 paketićvanilin šećera
50 mlruma

Nadjev s makom

300 gmljevenog maka
100 gšećera
1 paketić vanilin šećera
naribana korica 1 limuna

Nadjev s jabukama

1 kgjabuka, oguljenih i naribanih
120 gšećera
1 paketićvanilin šećera
cimet
100 gkrušnih mrvica, za posipanje

Premaz od vrhnja

600 mlmilerama
5jaja

Masni premaz

250 gmaslaca, rastopljenog

Priprema

1Pripremite prhko tijesto

Zamijesite prhko tijesto tako da pomiješate oštro brašno, maslac, sol i hladnu vodu.


Pripremljeno tijesto razvaljajte u oblik koji odgovara limu u kojem ćete peći gibanicu (pravokutni lim veličine 40×35 cm ili okrugli kalup promjera 30 do 35 cm).


Lim za pečenje namastite pa dno i stranice obložite tijestom. Tijesto probodite vilicom na više mjesta.


2Pripremite vučeno tijesto

Zamijesite vučeno tijesto od brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode.


Tijesto podijelite na deset loptica koje premažite uljem i ostavite da odmore 30 minuta.


Nakon toga razvaljajte i razvucite svaku lopticu tijesta te premažite uljem kako se ne bi lijepile. Vučeno tijesto razvaljajte na veličinu koja će pokriti dno lima za pečenje.


Razvaljane i namašćene loptice tijesta slažite jednu na drugu.


3Pripremite nadjeve

Nadjeve pripremite tako da pomiješate sastojke svakog nadjeva u kompaktnu smjesu. Nadjev od jabuka ne uključuje krušne mrvice već se one posipaju zasebno.


4Složite gibanicu

Jedno vučeno tijesto stavite preko prhkog tijesta i prelijte polovinom nadjeva sa skutom. Nadjev sa skutom poškropite rastopljenim maslacem i premazom od vrhnja.


Preko nadjeva sa skutom zatim položite drugo vučeno tijesto i premažite ga polovicom nadjeva sa orasima. Nadjev sa orasima poškropite rastopljenim maslacem i premazom od vrhnja.


Slijedi treći sloj vučenog tijesta, kojeg namažite polovicom nadjeva s makom i poškropite rastopljenim maslacem i premazom od vrhnja.


Preko toga stavite četvrti sloj vučenog tijesta, koji prekrijte krušnim mrvicama i polovicom nadjeva s jabukama. Poškropite rastopljenim maslacem i premazom od vrhnja.


Prekrijte petim slojem vučenog tijesta i ponovite postupak. Nadjev sa skutom, orasima, makom i jabukama, a između svakog nadjeva ide sloj od vučenog tijesta.


Završite sa zadnjim slojem vučenog tijesta koji poškropite rastopljenim maslacem i premazom od vrhnja.


5Ispecite u pećnici

Gibanicu više puta probodite sve do dna lima za pečenje pa pecite približno jedan sat u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva.


6Poslužite

Pečenu gibanicu ohladite u limu za pečenje pa je ohlađenu narežite na kocke. Nož nakon svakog reza obrišite krpom kako bi rezovi bili glatki i kako bi se slojevi lijepo vidjeli.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.