Med od maslačka

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Med od maslačka by Shutterstock Shutterstock

Med od maslačka zapravo nije pravi med, već sirup koji ima slična svojstva kao i med koji prave pčele. Često se koristi kao prirodni zaslađivač u napitcima i jelima, a neki ga koriste i kao prirodni lijek za prehladu, kašalj i druge bolesti dišnog sustava. Uz to što je ukusan i zdrav, jednostavno ga je pripremit kod kuće i recept zahtijeva samo nekoliko jednostavnih sastojaka.

Sastojci

Broj porcija
20
100 cvjetovamaslačka
1 lvode
1 kgšećera
1limun, narezan na kriške

Priprema

1Operite cvjetove

Dobro operite cvjetove maslačka i odrežite im zelene dijelove, ostavljajući samo žute latice. Uklanjanje zelenih dijelova koji drže latice zajedno nije nužno, ali se preporučuje jer mogu dati gorak i neželjen okus medu od maslačka.


2Prelijte kipućom vodom

Stavite latice maslačka u veliku posudu i prelijte s 1 litrom kipuće vode.


Ostavite da se natapaju preko noći.


3Dodajte šećer i limun

Sutradan procijedite tekućinu kroz gazu i dodajte u nju šećer i kriške limuna.


4Kuhajte

Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.


Smanjite vatru i kuhajte smjesu oko 1 sat, povremeno miješajući, dok se ne zgusne i dobije konzistenciju meda.


5Pohranite

Kada se med ohladi, stavite ga u staklenke i pohranite na suhom i hladnom mjestu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.