Mini krafne

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Mini krafne  by youtube
Mini krafne
Veljača je mjesec poklada i ljubavi pa vam ovom prilikom donosimo recept za klasične krafne u valentinovskom izdanju.

Sastojci

Broj porcija
16
40 gsvježeg kvasca
1 žlicašećera, za kvasac
250 gtoplog mlijeka
1jaje
2žumanjka
4 žliceulja
1 žlicašećera
2 žliceruma ili rakije
500 gglatkog brašna
10 gvanilin šećera
Prstohvat soli
1 žlicakorice limuna
1 lulja za prženje
Ruby čokolada, rastopljena
Tamna čokolada, rastopljena
Šećerne mrvice, po želji

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

Zagrijte mlijeko te odvojite 150 ml u koje ćete dodati izmrvljeni kvasac i žlicu šećera. Ostavite smjesu na toplome 10-ak minuta kako bi narasla. U slučaju da vam smjesa ne naraste, ponovite postupak s novom kockom kvasca.


2 Sjedinite sastojke

Umutite jaje, žumanjke, šećer, rum ili rakiju, četiri žlice ulja i vanilin šećer. Trebali biste dobiti pjenastu smjesu.


3 Umijesite tijesto

Tijesto umijesite ručno ili mikserom. 

Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto pa u posudu dodajte brašno, smjesu s kvascem, smjesu s jajima, koricu limuna i prstohvat soli te umijesite tijesto. Postepeno dolijevajte ostatak toploga mlijeka. Trebali biste dobiti kompaktno, ali pomalo ljepljivo tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od posude, prestanite miksati i nastavite mijesiti ručno. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i umijesite u glatko tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti po rukama. 


4 Ostavite da tijesto naraste

Tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite sat vremena na toplom da naraste. Nakon što je tijesto naraslo, vratite ga na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 cm.


5 Izrežite

Rezačem za kekse (modlicom) u obliku srca od tijesta izrezujte srca i stavljajte ih sa strane, na pobrašnjenu podlogu. Ostatak tijesta ponovno malo premijesite pa ponovno izrežite srca. Ostavite krafne 15-ak minuta da još malo narastu. 


6 Zagrijte ulje

U dublji lonac dodajte litru ulja i zagrijte. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, možete u njega uroniti vrh kuhače oko koje bi se ravnomjerno trebali stvoriti mjehurići.


7 Smanjite vatru

Smanjite vatru i možete početi stavljati krafne u ulje. Prvo biste trebali stavljati one krafne koje su malo više narasle od ostalih. Stavljajte ih tako da na ulje prvo stavljate gornju stranu, a ne onu koja je bila u brašnu. Stavljajte po 3 do 4 krafne. 


8 Pecite

Krafne poklopite i pecite 1 do 2 minute, zatim ih okrenite i pecite otklopljene još minutu.


9 Stavljajte na papirnate ručnike

Pladanj za posluživanje obložite papirnatim ručnicima te na njega stavljajte gotove krafne kako bi se upio višak masnoće. 


10 Rastopite čokoladu i ukrasite

Dok se krafne hlade rastopite čokolade, zatim ih ohlađene jednom stranom umačite u čokoladu i po želji ih posipajte šećernim mrvicama. Krafne koje ste umočili u ruby čokoladu možete dodatno prošarati običnom čokoladom. Poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.