Starinska pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska pita od jabuka

Jednostavan, a sočan kolač kojeg svi vole.

Sastojci

Broj porcija
30

Tijesto

500 gglatkog brašna
250 gmaslaca
130 gšećera
2žumanjka
1 vrećicapraška za pecivo
2 žlicejogurta (vrhnja)
½ žličicesoli
1limun, korica
½ žličicevanilin šećera
½ žličiceruma

Nadjev

5jabuka
100 gšećera
30 gmaslaca
Cimet
Rum
Vanilin šećer
Limun šećer

Priprema

1 Pripremite tijesto

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte pa dodajte maslac izrezan na komadiće, a onda i ostale sastojke.


2 Podijelite tijesto

Tijesto podijelite na 2 dijela i to za donji dio ostavite dvije trećine tijesta, a za gornji dio ostatak tijesta.


3 Formirajte tijesto

Donji dio tijesta stavite na namašćen i pobrašnjen lim za pečenje, a drugi dio tijesta na kratko zaledite kako bi se kasnije mogao ribati.


4 Pripremite nadjev

Ogulite, očistite i narežite jabuke na kockice i pirjajte sa šećerom i maslacem. Dodajte im cimet, rum, vanilin šećer i limun šećer.


5 Nadjev prebacite u pitu

Jabuke prebacite na donji dio tijesta u lim za pečenje, pa po njima naribajte drugi dio tijesta.


6 Pecite

Pecite 30-40 min na 200°C. Kada se ohladi, posujte šećerom u prahu i poslužite.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog