Zagrijte oko 120 ml vrhnja za šlag u posudici prikladnoj za mikrovalnu, oko 1 minutu.
Dodajte 170 g nasjeckane čokolade i promiješajte samo da se povežu. Ostavite sa strane oko 5 minuta da se čokolada otopi.
Pjenjačom izmiješajte čokoladu i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi dok mutite preostalo vrhnje.
Stavite preostalih 240 ml hladnog vrhnja za šlag u zdjelu. Miksajte mikserom ili pjenjačom dok se ne počnu oblikovati mekani vrhovi.
Odvojite oko 120 ml u manju zdjelu i stavite u hladnjak - to ćete koristiti za posluživanje moussea. Nastavite miksati preostalo vrhnje dok ne dobijete čvrste vrhove.
Umiješajte tučeno vrhnje u ohlađenu čokoladnu smjesu u tri navrata, velikom špatulom. Radite brzo i nježno - ne brinite ako ostane koji svjetliji trag vrhnja, to je u redu.
Podijelite mousse u 4 posudice ili čaše. Stavite u hladnjak na najmanje sat vremena (može stajati do 4 sata prije posluživanja).
Prije posluživanja dodajte žličicu sačuvanog mekanog šlaga i po želji pospite naribanom čokoladom ili sjeckanim lješnjacima.