Rižoto iz pećnice

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto iz pećnice
Da, možete napraviti savršen rižoto bez napornog miješanja – samo ga ubacite u pećnicu. Glavni sastojak su gljive uz začine, temeljac i ribani parmezan.

Sastojci

Broj porcija
4
450 gmiješanih gljiva, natrganih ili nasjeckanih
3 češnjačešnjaka, tanko nasjeckana
1 žlicasušenog timijana
¼ žličicečilija
90 mlmaslinovog ulja
1 žličicasoli
1 glavica luka, fino nasjeckana
200 gArborio riže
½ žličicesvježe mljevenog papra
120 mlbijelog vina
700 mlpovrtnog ili pilećeg temeljca
60 gribanog parmezana
30 gmaslaca narezanog na kockice
Korica pola limuna
20 gnasjeckanog peršina
Kriške limuna (za posluživanje)
Sol po ukusu
Papar po ukusu

Priprema

1 Sjedinite sastojke i pecite

Rešetke pećnice namjestite u sredinu i donji dio te ju zagrijte na 175 stupnjeva. Sjedinite gljive, češnjak, timijan, čili, 60 ml maslinovog ulja i ½ žličice soli.


Izmiješajte te prebacite u lim za pečenje. Stavite u donji dio pećnice te pecite 30 minuta, na pola vremena miješajući, dok sve ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.


2 Pripremite rižu

U međuvremenu, u gusanoj posudi na srednje jakoj vatri, zagrijte 30 ml maslinovog ulja. Dodajte luk i pirjajte 3 do 5 minuta, često miješajući, dok ne omekša i postane proziran.


Umiješajte rižu, popaprite i dodajte preostale ½ žličice soli. Pržite 2 minute, često miješajući, dok neka zrna ne postanu prozirna.


Dodajte i vino, ostavite da počne krčkati te nastavite kuhati 2 minute, povremeno miješajući, dok posuda ne bude gotovo u potpunosti suha.


Dodajte 590 ml temeljca, pustite da počne krčkati, zatim poklopite i stavite u pećnicu na 16 do 18 minuta. Riža bi trebala upiti većinu tekućine, ali i dalje ostati malo tvrđa u sredini.


3 Začinite

Posudu vratite na štednjak i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte preostali temeljac i kuhajte, često miješajući, 2 minute.


Riža bi trebala omekšati, a umak bi trebao biti kremast. Sklonite s vatre i umiješajte parmezan, maslac i limunovu koricu. Posolite i popaprite po ukusu.


Ako je potrebno, dodajte i malo tople vode kako bi vam rižoto bio gust, ali i dalje dovoljno mekan i sočan.


4 Poslužite

Razdijelite na tanjure, nadjenite hrskavim gljivama i peršinom. Poprskajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite s kriškama limuna.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.