Quiche Florentine

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Quiche Florentine
Ako ikada izguglaš što znači quiche - dobiti ćeš značenje da je to osoba koja je seksipilnija od najseksipilnije. I ja mislim da je to predivno. Isto vrijedi i za jelo. Ali samo ako voliš savory vrste jela, onda je vrh. Ako ne - onda je - ah, onda preskoči. Ima i boiljih stvari za tebe :)

Sastojci

Broj porcija
6
Šinat
4jaja
1 glavicaluka
Vrhnje za kuhanje
Gruyere sir ili slično
Kajenski papar
Timjan
Muškatni oraščić
1smrznuta kora za pitu ukoliko ne želite svoju

Priprema

Ako nemaš vremena, trk u lokalni supermarket i kupi koricu za pitu. Ako imaš, onda idemo po receptu: 3 šalice brašna, žlica soli. 250 g maslaca, po mogućnosti izrezanih na komadiće jer ih je lakše umiješati. Postepeno u smjesu dodavati po malo vode dok smjesa ne postane potpuno grudasta. Važno je da je takva jer ukoliko bude smjesa glatka, gumenasta ili slično, onda ćete dobiti pizzu od špinata a ne quiche, a svi znamo da na pizzu špinat ide kao i ananas - to prolazi samo kod osoba s dijagnozama poremećaja okusa. Potom, skupimo smjesu u čvrstu loptu, umotamo u plastičnu foliju i ostavimo da se rashladi barem sat vremena. To će nam pomoći da tijesto lakše razvaljamo. Ovisno o tome koliko tijesta volite, kao i kolika vam je tava/tacna u kojoj pripremate jelo, ova smjesa biti će dovoljna i za do dva jela.
Korak drugi je razvaljati tijesto tako da je malo šire od posude u koju ide. Lagano ga utisnemo te pazimo da prekrijemo rubove. Višak rubova možete odstraniti nožem. Ja, osobno, ne obrezujem jer volim hrskavo tijesto kao posebni dodatak, iako to nije u originalnom receptu. Također, čim položimo tijesto, dno na 10-15 mjesta izbušimo vilicom da tijesto pusti višak pare i ne izgori. Dok to pripremamo, zagrijemo pečnicu na 180 i zavaljamo tijesto unutra na 15 minuta ili dok ne dobije lijepu, smeđu boju.
U posebnu posudu nasjeckamo malo luka i prepržimo na maslacu i ulju te dodamo špinata po želji. Ja preferiram svježi no može i smrznuti. Špinat mislim, ali i luk, naravno. Čim se špinat opusti skidamo ga sa vatre i po mogućnosti ostavimo da se iscijedi kako nam jelo ne bi bilo previše vodenasto.
U novu posudu dodajemo pola litre vrhnja za kuhanje ili prilagodite posudi u kojoj radite pripremu jela. U njega dodajemo 4 jaja, čajnu žličicu kajenskog papra (može čili i običan papar kao zamjena), žlicu soli, naribamo muškatnog oraščića te dobro pomiješamo. Potom dodajemo sir, Gruyere ide originalno ali nije loša kombinacija jednakih dijelova Gauda, Cheddar i Parmezan. Ponovno sve pomiješamo u jednu cijelinu te dodamo špinat.
Sve zajedno spojimo u cijelinu te stavljamo u pećnicu na 160 stupnjeva oko 50-60 minuta. Znat ćete da je gotovo nakon što je smjesa jednolična, čvrsta i lagano zlatna izvana.