Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu te ulijte maslinovo ulje. Filete zubaca ispecite prvo na strani gdje je koža kako bi dobili hrskavu koricu, a zatim kratko na drugoj strani. Pritom pazite da se riba ne presuši i da zadrži svoju vlažnost.
Mišancu očistite i skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi, koju nakon kuhanja sačuvajte. Na maslinovom ulju karamelizirajte smeđi šećer te dodajte ocjeđenu skuhanu mišancu i malo vode u kojoj se kuhala pazeći pritom da sačuva svoju zelenu boju. Začinite sa soli i malo papra. Štapnim mikserom izmiksajte u kremu.
Ulijte maslinovo ulje u manji lonac i zagrijte na laganoj vatri. Dodajte češnjak u ljusci i prokuhajte na nižoj temperaturi (confit). Pažljivo izvadite češnjak i ostavite da se ohladi.
Češnjak očistite i prebacite u duboku posudu. Dodajte mu ocat, sol, papar i maslinovo ulje te pomoću štapnog miksera pretvorite u emulziju.
Na tanjur stavite kremu od mišance i vinaigrette od češnjaka te dodajte svježe pečeni file zubaca. Odmah poslužite.