File zubaca s kremom od mišance i vinaigretteom od confit češnjaka

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
File zubaca s kremom od mišance i vinaigretteom od confit češnjaka by Shutterstock Shutterstock
Mišanca je mješavina samoniklih jestivih biljaka koje je potrebno samo kratko obariti i poslužiti uz kuhano povrće, meso ili ribu. U ovom receptu je mišnica izmiksana u kremu, prelivena umakom od češnjaka i poslužena kao baza fileu zubaca.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gfileta zubaca (4 komada)
Maslinovo ulje, za pečenje
150 gmišance
20 gsmeđeg šećera
50 mlmaslinovog ulja
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
2 glavice češnjaka
300 mlmaslinova ulja
Alkoholni ocat

Priprema

1 Ispecite ribu

Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu te ulijte maslinovo ulje. Filete zubaca ispecite prvo na strani gdje je koža kako bi dobili hrskavu koricu, a zatim kratko na drugoj strani. Pritom pazite da se riba ne presuši i da zadrži svoju vlažnost.

 

2 Pripremite kremu od mišance

Mišancu očistite i skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi, koju nakon kuhanja sačuvajte. Na maslinovom ulju karamelizirajte smeđi šećer te dodajte ocjeđenu skuhanu mišancu i malo vode u kojoj se kuhala pazeći pritom da sačuva svoju zelenu boju. Začinite sa soli i malo papra. Štapnim mikserom izmiksajte u kremu.

 

3 Prokuhajte češnjak

Ulijte maslinovo ulje u manji lonac i zagrijte na laganoj vatri. Dodajte češnjak u ljusci i prokuhajte na nižoj temperaturi (confit). Pažljivo izvadite češnjak i ostavite da se ohladi.


4 Pripremite vinaigrette od češnjaka

Češnjak očistite i prebacite u duboku posudu. Dodajte mu ocat, sol, papar i maslinovo ulje te pomoću štapnog miksera pretvorite u emulziju.

 

5 Poslužite

Na tanjur stavite kremu od mišance i vinaigrette od češnjaka te dodajte svježe pečeni file zubaca. Odmah poslužite.

Mate Janković
Mate Janković
Chef