Svinjski file s brzim umakom od šljiva i bogatom kremom od krumpira

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Svinjski file s brzim umakom od šljiva i bogatom kremom od krumpira by Shutterstock Shutterstock
Za pripremu umaka od šljiva trebat će vam džem od šljiva i šljive, crno vino, cimet i korica limuna, a kako bi dobili kremu od krumpira, još vrući krumpir, potrebno je protisnuti kroz sito. Medium pečeni svinjski file u kombinacija s umakom od šljiva i krumpirom, kombinacija je koju morate isprobati.

Sastojci

Broj porcija
4

Svinjski file

2svinjska filea, cca 600 - 700 gr težine
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Ulje
50 gmaslaca

Umak od šljiva

2 žlicedžema od šljiva
200 mlcrnog vina
1kora cimeta
2šljive, nasjeckane
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Krema od krumpira

150 gmaslaca
400 gkrumpira
50 gvrhnja za kuhanje
50 gmlijeka

Priprema

Svinjski file

1 Ispecite meso

Očistite svinjski file od žilica te ga posolite i blago popaprite. Na medium ugrijanu tavu stavite maslac i ulje te popržite file sa svih strana dok ne bude medium pečen. Pustiti meso da se odmori. 

Umak od šljiva

2 Skuhajte umak

U istu tavu dodajte džem od šljiva, cimet, crno vino, sol i papar. U umaku zagrijte sjeckane šljive i dodajte naribanu koricu limuna. 

Krema od krumpira

3 Pripremite kremu od krumpira

Krumpir ogulite, skuhajte u slanoj vodi i protisnite dok je vruć kroz sitno sito. Krumpiru dodajte maslac te zagrijano mlijeko i vrhnje. 


4 Poslužite

Na tanjur stavite toplu kremu od krumpira, dodajte umak od vina i šljiva te narežite i poslužite svinjetinu uz to.


Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi