Stavite bjelanjke, šećer, mlijeko, vaniliju i sol u posudu za miješanje i umutite. Dodajte brašno i maslac te miješajte dok se potpuno ne sjedine i tijesto postane glatko.
Zagrijte tavu za palačinke. U toplu tavu ulijte 1 ½ žlice tijesta i rasporedite u tanki ujednačeni sloj. Brzo ga pomičite da biste dobili lijepi okrugli oblik, veličine ga približno 15x15 cm.
Pecite na umjerenoj vatri 4 do 5 minuta ili dok se baza ne stegne. Preokrenite i nastavite peći 1 do 2 minute.
Izvadite pečeni kornet te ga kotrljanjem oblikujte u stožac.Na vrhu neka bude širi, a na dnu uži. Držite dno 1 do 2 minute dok se kornet ne ohladi i stvrdne (to se mora učiniti brzo jer će se kornet početi stvrdnjavati gotovo odmah nakon što ste ga izvadili iz tave).
Kornete umočite u čokoladu i pospite orasima ili posipima. Stavite na papir za pečenje dok se čokolada ne stvrdne. Ove kornete je najbolje jesti onog dana kada su napravljeni. Ako vam ostane, pažljivo čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 dana.
Posudu veličine 22x12 cm obložite papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač. U zdjelu ulijte kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije.
U drugoj zdjeli umutite slatko vrhnje na srednje jakoj brzini dok se ne stvori čvrsti šlag. Lagano umiješajte šlag u zaslađeno mlijeko. (U ovom trenutku ubacite dodatke koje želite: voće, preljeve, orašaste plodove, komadiće čokolade, kekse...). Ulijte u pripremljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i zamrznite najmanje 4 sata ili preko noći. Posložite u kornetima.