Hladna juha od rajčice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Hladna juha od rajčice by Shutterstock Shutterstock

Hladna, osvježavajuća juha od rajčice je rješenje kako se osvježiti kroz ljeto. Poslužite je uz nasjeckan krastavac ili bruskete.

Sastojci

Broj porcija
1
150 gsvježe rajčice
30 gluka
1 češanj češnjaka
Maslinovo ulje
200 mlpovrtnog temeljca
Sol, papar
2 listasvježeg bosiljka

Priprema

1 Nasjeckajte rajčice

Na vrhu svježe, zrele rajčice zarežite mali križić te je uronite kratko u kipuću vodu. Rajčicu ogulite, odvojite od sjemenki i izrežite na kockice. 


2 Ispržite luk

Luk sitno izrežite na kockice te na umjerenoj temperaturi pržiti do zlatno žute boje. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite dok ne zamiriše. 


3 Kuhajte rajčicu

Na luk i češnjak dodajte sitno sjeckanu rajčicu, pržite nekoliko minuta te podlijte povrtnim temeljcem. Nastavite kuhati pola sata. Rajčica ne smije biti prekuhana te mora zadržati svoju svježu kiselinu. Po potrebi dodajte temeljac od povrća. Posolite, popaprite i dodajte bosiljak. 


4 Ohladite i poslužite

Ohladite te usitnite štapnim mikserom ili u multipraktiku. Poslužite ohlađeno i po želji dodajte malo svježeg krastavca nasjeckanog na kockice.