Baklava tart s medom

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Baklava tart s medom by Shutterstock Shutterstock

Ako volite klasičnu baklavu onda ćete voljeti i ovaj baklava tart! Kombinacija hrskavog tijesta, punjenja od pistacije, lješnjaka i cimeta prelivenog preljevom od naranče i meda čini uistinu posebnu poslasticu.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

100 goštrog brašna
100 gglatkog brašna
45 gšećera u prahu
½ žličicesoli
110 gmaslaca, ohlađenog, narezanog na kockice
2velika žumanjka

Punjenje od orašastih plodova

85 gpistacija
85 glješnjaka
2 žličicecimeta
50 gšećera

Sirup od naranče

60 mlvode
130 mlmeda
100 gšećera
Korica jedne naranče
2 žlicenarančinog soka

Frangipane nadjev

100 gšećera
110 gneslanog maslaca, omekšanog
2velika jaja
1 žličicaekstrakta vanilije
1 žlicabrašna
90 gmljevenih badema

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Dobro promiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte hladni maslac. Maslac dobro izmrvite rukama u brašnu do teksture pijeska. Dodajte žumanjke i umijesite prhko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata da se ohladi.


2 Zagrijte pećnicu 

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Podlogu kalupa za pitu od 20 cm premažite maslacem.


3 Oblikujte tijesto

Ohlađeno tijesto razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na oko 3-4 mm debljine. Uklonite gornji list papira i pomoću donjeg lista preokrenite tijesto u pripremljeni kalup, a zatim uklonite papir. Lagano pritisnite tijesto u sve kutove pazeći da gornji rubovi budu jednake visine. Po potrebi odrežite višak tijesta koji viri iz kalupa. Vilicom izbodite cijelu podlogu. Na tijesto stavite komad papira za pečenje kojim ste prebacili tijesto u kalup i napunite ga kuglicama za pečenje (ili grahom i rižom). 


4 Pecite

Pecite 15 minuta, a zatim uklonite utege i papir za pečenje te vratite u pećnicu na još 10 minuta.

Punjenje od orašastih plodova

5 Pripremite smjesu

Stavite pistacije i lješnjake u multipraktik ili sjeckalicu i pulsirajte dok ne budu sitno nasjeckani. Ako nemate multipraktik, nasjeckajte ih na sitne komadiće. Dodajte cimet i šećer te dobro promiješajte. Stavite na stranu.

Sirup od naranče i meda

7 Pripremite sirup

Zagrijte sve sastojke u manjem loncu na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Pustite da zavrije i kuhajte oko 8 minuta miješajući svako toliko dok se ne zgusne i reducira na pola. Pomiješajte ⅓ sirupa sa smjesom orašastih plodova, a zatim smjesu orašastih plodova rasporedite po podlozi za tijesto.

Frangipane nadjev

8 Pripremite nadjev

Miksajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije te dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte brašno i mljevene bademe.


9 Pecite

Smjesu pažljivo rasporedite po vrhu nadjeva od orašastih plodova. Pecite 40-45 minuta, dok na vrhu ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i kratko ohladite.


10 Poslužite

Može se poslužiti toplo, sobne temperature ili hladno. Poslužite s ostatkom sirupa od naranče

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.