Ekleri

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ekleri by Shutterstock Shutterstock
Ekleri by Shutterstock Shutterstock
Ekleri by Shutterstock Shutterstock

Slastica duguljastog oblika napravljena od choux tijesta, odnosno kuhanog masnog tijesta, punjena kremom po izboru i prelivena glazurom. Pecite ih na visokoj temperaturi kako bi izvana bili hrskavi, iznutra šupljikavi.

Sastojci

Broj porcija
12

Punjenje

500 mlpunomasnog mlijeka
½ mahune vanilije, razrezane po dužini
6žumanjka
120 gšećera
30 gkukuruznog škroba
15 gmaslaca, hladnog

Tijesto

240 mlvode
110 gmaslaca
½ žličicesoli
1 žlicašećera
120 gglatkog brašna
3jaja

Premaz

1jaje
1 žličicavode

Čokoladna glazura

120 gslatkog vrhnja
100 gčokolade, grubo nasjeckane

Priprema

Punjenje

1 Zagrijte mlijeko

U lonac srednje veličine ulijte mlijeko i dodajte mahunu vanilije te zagrijte vrenja na srednjoj vatri. Kad zavrije maknite s vatre i ostavite sa strane da odstoji 10 minuta. 


2 Skuhajte kremu

U zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte kukuruzni škrob i nastaviti miksati da razbijete grudice. Smanjite brzinu miksanja na najniži i uz konstantno miksanje ulijte 100 ml vrućeg mlijeka. Umiješajte preostalo vruće mlijeko i kratko izmiksajte. Izlijte smjesu kroz cjedilo natrag u lonac. Kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne i prokuha. 


3 Dodajte maslac

Maknite s vatre i umiješajte maslac. Ostavite da se malo ohladi. 


4 Ohladite kremu

Pokrijte plastičnom folijom, lagano pritiskajući foliju na površinu kako biste spriječili stvaranje kožice na kremi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata, zatim u hladnjaku 1 sat. Krema se može pripremiti do 24 sata unaprijed.

Tijesto

5 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje. 


6 Kuhajte tijesto

U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte vodu, maslac, sol i šećer. Kad prokuha odmah skinite s vatre. Miješajući drvenom kuhačom, dodajte brašno i snažno miješajte dok se brašno ne sjedini, 30 do 60 sekundi. Vratite na laganu vatru i kuhajte 30 sekundi uz miješanje. 


7 Dodajte jaja

Prebacite smjesu u posudu za miksanje i miksajte na srednjoj brzini. Krenite dodavati jaja uz konstantno miksanje, jedno po jedno. Miksajte dok tijesto ne postane glatko i sjajno, a jaja se potpuno sjedine. Tijesto bi trebalo biti gusto, ali bi trebalo polako i postojano padati s metlica kad ih podignete iz zdjele.


8 Oblikujte eklere

Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom. Istiskujte tijesto na pripremljen lim jednake duljine i širine, ostavljajući 2 cm prostora između njih. 

Premaz

9 Premažite eklere jajetom

U zdjelici razmutite jaje i vodu. Kistom premažite površinu svakog eklera razmućenim jajetom. Probajte izgladiti sve neravnine tijesta koje ostanu na površini.


10 Ispecite

Pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite dok se ne napuhnu i dobiju zlatno smeđu boju, još oko 20 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte vrata pećnice. Izvadite pleh iz pećnice i ostavite da se ohlade na plehu.


11 Nanesite kremu

Ohlađene eklere probušiti prstom ili nastavkom za dekoriranje na krajevima ili na par mjesta na dnu. Koristeći slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom srednje veličine nježno napunite eklere kremom. Nemojte ih napuniti do kraja jer će krema početi izlaziti i oni će izgledati neuredno.

Čokoladna glazura

12 Pripremite glazuru

Nasjeckanu čokoladu stavite u zdjelu srednje veličine. U malom loncu zagrijte slatko vrhnje na umjerenoj vatri do vrenja. Prelijte slatko vrhnje preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi i postane glatka. 


13 Umočite eklere u glazuru

Gornju stranu eklera umočite u toplu čokoladnu glazuru i stavite na lim. Ostavite da se ohladi najmanje 1 sat kako bi se se glazura stisnula. Poslužite ohlađeno.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.