Korčulanski klašuni

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Korčulanski klašuni by Shutterstock Shutterstock

Ovi mali, prhki keksići su lokalni specijalitet na otoku Korčuli. Prhko tijesto koje se najčešće radi s amonijevim hidrogen karbonatom punjeno je sočnim nadjevom od orašida i oblikovano u kiflicu.

Sastojci

Broj porcija
50

Tijesto

4jaja
4žumanjka
300 gšećera
2vanilin šećera
Korica limuna i naranče
250 gsvinjske masti (ili maslaca)
Prstohvat soli
30 gamonijeva hidrogen karbonata
100 mlmlijeka
500 goštrog brašna
500 gglatkog brašna

Nadjev

800 gbadema ili oraha
300 mlmlijeka
250 gšećera
2vanilin šećera
Korica 2 limuna i 2 naranče
50 gbijelih grožđica, namočenih u rakiji od ruža

Priprema

Tijesto

1 Miksajte jaja

U veću zdjelu ubacite jaja, žumanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče. Miksajte dok se smjesa ne postane pjenasta i svijetla. 


2 Rastopite sastojke

U srednje velikom loncu zagrijte mast ili maslac, sol i mlijeko. Kad se šećer rastopi, ubacite amonijev hidrogen karbonat i promiješajte. Ulijte u izmiksano tijesto i dobro izmiksajte. 


3 Zamijesite tijesto

Postepeno dodajte brašno i miješajte kuhačom. Kad smjesa postane prečvrsta da bi se miješala, ručno umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto u foliju i pustite da odleži u hladnjaku jedan sat.

Nadjev

4 Pripremite nadjev

Mlijeko, šećer i vanilin šećer kuhajte do vrenja. Mljevene bademe ili orahe stavite u posudu i dodajte koricu limuna i naranče te grožđice. Prelijte vrućom mješavinom mlijeka i šećera. Dobro promiješajte i ostavite da se nadjev ohladi. 


5 Oblikujte klašuni

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Podijelite tijesto na otprilike 50 loptica i svaki komad razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na sredinu razvaljanog tijesta stavljajte žličicu nadjeva. Preklopite nadjev tijestom i čašom režite polumjesece, klašune. Klašune slažite na lim uz razmak od par centimetara jer narastu tijekom pečenja. 


6 Ispecite i poslužite

Pecite ih 15 minuta dok ne porumene. Nakon što su se ohladili, premažite ih kistom rakijom od ruža i uvaljajte u šećer. Ostavite da se malo osuše i poslužite ih.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.