Komiška pogača

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Komiška pogača by Shutterstock Shutterstock

Komiška pogača je tradicionalno hrvatsko jelo koje svoje korijene vuče iz Komiže. Dizano tijesto puni se lukom, rajčicom, slanim inćunima i začinima te se pečeno premazuje maslinovim uljem i reže u kocke.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

800 goštrog brašna
600 mltople vode
2 žličicesoli
3 žlicemaslinovog ulja
7 gsuhog kvasca

Nadjev

2luka
300 gpelata
400 ginćuna ili druge slane ribe
Sol
Papar
1 žličicaorigana
1 žlicasvježeg peršina, nasjeckanog

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, ulijte vodu i maslinovo ulje te umijesite mekano i glatko tijesto. Ostavite na toplome da se udvostruči, oko 60-90 minuta. 

Nadjev

2 Pirjajte luk i rajčicu

Dok se tijesto diže, luk narežite na trakice i prodinstajte na malo maslinovog ulja sve dok ne omekša. Pelate iscijedite i usitnite te dodajte dinstanom luku. Začinite s malo soli, papra, origana i svježeg peršina, te sve zajedno pirjajte 10 minuta. Maknite s vatre i ohladite.


3 Dodajte inćune

U ohlađenu smjesu dodajte inćune i promiješajte.

Slaganje

4 Razvaljajte tijesto

Kada se je tijesto diglo, podijelite ga na dva dijela, jedan malo veći od drugog. Taj veći dio će ići dolje, a manji gore. Okruglu posudu za pečenje dobro nauljite maslinovim uljem. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u posudu za pečenje ostavljajući pritom rub da lagano visi kako biste na kraju uspjeli spojiti tijesto. 


5 Rasporedite nadjev

Rasporedite ohlađeni nadjev po tijestu. Sada razvaljajte drugo tijesto i stavite na nadjev. Krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje. 


6 Ispecite pogaču

Pogaču premažite maslinovim uljem i pecite je na 180 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Pečenu pogaču pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.