Kremšnite

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremšnite
Kremšnite

Kremšnite... toliko recepata, toliko nijansi u receptima, ali evo, ja radim ovakve, s čokoladom, jer moji baš nisu ljubitelji lisnatog tijesta na šlagu.

Sastojci

Broj porcija
20
260 glisnatog tijesta
13jaja
330 goštrog brašna
330 gšećera
1,6 lmlijeka
600 mlvode
230 gšećera
500 mlvrhnja za šlag

Glazura

200 gtamne čokolade
7 žlicaulja

Priprema

1 Prvo ispecite lisnato tijesto

Ja koristim kalup dimenzija 35 x 25 cm, na 200 stupnjeva 10 do 15 minuta.


2 Dok se tijesto peče, pripremite ostale sastojke

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Preporuka je bjelanjke odvojiti u veću posudu jer ćete im poslije dodati kremu od žumanjaka, a količinski bude dosta toga.


Bjelanjke mutite mikserom uz postepeno dodavanje 230 g šećera dok ne dobijete čvrsto istučen bjelanjak , ali stvarno čvrsto.


U veliki lonac (cca 3l) stavite 330 g šećera, 1l mlijeka i 0.6 l vode i sve kuhajte do vrenja.


U posudi u kojoj su žumanjci, dodajte 0.6l mlijeka i 330 g oštrog brašna i sve dobro izmiješajte pjenjačom.


Kad je smjesa u loncu počela kuhati, tu smjesu iz lonca izlijte u smjesu gdje su žumanjci, promiješajte pjenjačom i vratite sve u lonac i kuhajte kremu 15 minuta, konstantno mješajući pjenjačom.


3 Stavite na pečeno lisnato

Kad je krema skuhana, izlijte je polako u istučene bjelanjke, polako mješajući s pjenjačom da se sve lijepo sjedini i zatim sve istresite u kalup i kolač staviti na hlađenje.


Kad se kolač ohladio, umutite vrhnje za šlag, premažite.


4 Prelijte čokoladom

Glazuru napravite tako da otopite čokoladu i ulje i ohladite čokoladu, pa je tek onda izlijte po šlagu.

Ključne riječi