Paska

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Paska by youtube
Paska
Paska
Tradicionalna ukrajinska paska, u Rusiji poznata i kao Kulich, slatki je i mirisni uskršnji kruh. Tijesto se peče u okruglom pekaču, dok je površina kruha ukrašena raznim oblicima poput pletenica, križeva i sunca.

Sastojci

Broj porcija
12
360 mlmlijeka
100 gšećera
120 mltople vode
7 gsuhog kvasca
900 gglatkog brašna
3veća jaja, sobne temperature
75 gotopljenog maslaca
1½ žličicesoli
1jaje (za premazivanje)

Priprema

1Zagrijte mlijeko

Zagrijte mlijeko, na laganoj vatri do vrenja, uklonite s vatre pa ostavite sa strane da se mlijeko malo ohladi odnosno da bude toplo. 


2Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi otopite ½ žličice šećera s vodom, a zatim dodajte kvasac i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


3Sjedinite sastojke

U većoj posudi sjedinite smjesu s kvascem, toplim mlijekom i 300 g brašna. Smjesu dobro promiješajte pjenjačom dok ne postane glatka. Posudu pokrijte krpom i ostavite sa strane da tijesto naraste. 


4Mijesite

Jaja istucite pa dodajte u smjesu s kvascem, dodajte šećer, otopljeni maslac, sol i ostatak brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke i koje nije pretjerano tvrdo.  


5Ostavite da tijesto naraste

Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, nauljite vrh tijesta i stranu plastične folije s kojim ćete prekriti tijesto. Pokrijte tijesto s plastičnom folijom i ostavite na toplome mjestu sve dok se tijesto ne udvostruči. Uklonite foliju, sredinu tijesta pritisnite šakom pa pustite da još jednom naraste. 


6Oblikujte

Odvojite 1/3 tijesta za ukrašavanje, a ostatak oblikujte u okruglu štrucu. Štrucu prebacite u okrugli, nauljeni, pekač promjera 25 do 30 cm.


7Ukrasite

Od ostataka tijesta oblikujte krugove, pletenice, križeve ili oblike po želji te ih rasporedite na vrh štruce. 


8Ostavite da tijesto naraste

Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome mjestu dok se ne udvostruči.


9Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U manjoj posudi istucite jaje s 2 žličice vode. Pomoću kista premažite tijesto jajetom. 


10Pecite

Pekač stavite u pećnicu i pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite još 40 minuta. Ako se kruh previše zarumeni, prekrijte ga aluminijskom folijom. 


11Ostavite da se ohladi

Izvadite iz pećnice i ostavite da se kruh ohladi u potpunosti. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.